Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

06. 06. 2022. 09:14   >>  09:13

OTVARANJE 1. JULA

Horski ansambli i istaknuti solisti na KotorArtu

Ovog ljeta na Međunarodnom festivalu KotorArt predstaviće se horski akademski ansambli iz Zagreba i Beograda i istaknuti muzičari svjetskog renomea.

Najpoznatiji hrvatski akademski hor Ivan Goran Kovačić, čiji su visoki interpretativni dometi potvrđeni brojnim nagradama i priznanjima, nastupiće 16. jula 2022. godine u Bogorodičinoj crkvi u Prčanju, sa početkom u 21 h.

“Kao najbrojniji amaterski hor, pod dirigentskom palicom Luke Vukšića, na koncertu Hrvatska horska duhovna muzika izvešće program koji hronološki vodi kroz vijekove hrvatskog a cappella muzičkog stvaralaštva, od glagoljaškog crkvenog pjevanja pa sve do 21. vijeka. Koncert se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Ambasade Hrvatske”, saopštili su organizatori.

Magičnu atmosferu Bogorodičine crkve u Prčanju 13. avgusta u 21h naročito će naglasiti ženski glasovi akademskog hora Collegium Musicum iz Beograda.

“Tragovi iz sazviježđa Regula projekat je kojim Collegium Musicum, pod upravom Dragane Jovanović, odaje počast svom osnivaču i dirigentu, mentoru i prijatelju, profesorki Darinki Matić Marović. Na programu koncerta su kompozicije koje je najvise voljela i izvodila, kao i premijera djela Coda (2021.) kompozitora Žarka Mirkovića, posvećenog Darinki Matić Marović i horu Collegium Musicum. Darinka Matić Marović, čest gost festivala KotorArt, koji je osnovao i bijenalnu nagradu sa njenim imenom,  bila je prva žena dirigent, prva žena dekan na Fakultetu umetnosti u Beogradu i prva žena Matić Marović najviše voljela i izvodila, ektor Univerziteta umetnosti. Collegium Musicum vodila je od njegovog osnivanja, 1971. godine. Partneri koncerta su: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Opština Stari grad Beograd i Collegium Musicum”, navodi se u saopštenju.

Među solistima koji će nastupiti ove godine, posebno mjesto zauzimaju članovi čuvene Berlinske filharmonije okupljeni u triju koji čine violinista i koncert-majstor Daišin Kašimoto, prvi klarinetista Andreas Otenzamer i gostujući pijanista Hose Galjardo. Nastupiće 20. jula u Domu Vojske u Porto Montenegru, sa početkom u 21 h, a na programu će biti djela Mocarta, Mendelsona, Pjacole i Geršvina.

“Koncert je dio ciklusa KotorArt u gostima. Partneri koncerta su: Porto Montenegro, Henley & Partners, Regent Porto Montenegro, Sotheby’s International Realty i Ambasada Njemačke. Ulaznice za ovaj koncert, koji će inače biti i jedini koji se naplaćuje u okviru festivala, u prodaji su širom Crne Gore, na kioscima Tobacco S Press-a, preko servisa Gigs Tix”, navodi se u saopštenju. .

U Crkvi Sv. Duha biće održano nekoliko koncerata.

“U utorak, 02. avgusta, sa početkom u 21 h, u okviru serijala China Stage, nastupiće sjajni kineski violinista Džu Dan i čuveni francuski pijanista Mišel Dalberto. Koncert se održava u saradnji sa Shanghai Orient Culture Business Co. Ltd,Shangai International Culture Association i Ambasadom Kine”. navodi se u saopštenju.

Afirmisani svjetski pijanista, Kemal Gekić, na koncertu 11. avgusta u 21 h, izvešće djela Hendla, Lista, Šuberta, Rahmanjinova i Šopena. Koncert je dio serijala KotorArt Akademija.

Tokom serijala Dana Rumunije u okviru festivala, 09. avgusta u 21 h, kotorskoj publici predstaviće se brat i sestra Pađin. Sopranistkinja Sara i pijanista Emo, izvešće rumunske narodne melodije, odabrane pjesme i arije. Koncert će se održati u saradnji sa Ambasadom Rumunije.

“Koncertom pod nazivom Miloš & Avi, 14. avgusta u Bogorodičinoj crkvi u Prčanju, u 21 sat, svečano će se zatvoriti ovogodišnje izdanje KotorArta. Dva istaknuta umjetnika, gitarista Miloš Karadaglić i mandolinist Avi Avital predstaviće se djelima Baha, de Falje, Glasa i Diplesija”. kazali su organizatori.

Koncerti istaknutih muzičara svakako su nešto po čemu je KotorArt prepoznat u regionalnim i evropskim okvirima. Festival je u proteklim godinama ugostio neke od najznačajnijih svjetskih muzičara, kao što su kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki, pijanisti Juđa Vang, Ivo Pogorelić, Denis Macuev, Boris Berezovski, violončelista Miša Majski, violinisti Leonidas Kavakos, Nemanja Radulović, perkusionista Martin Grubinger – izjavili su iz PR službe KotorArta.

Organizatori Međunarodnog festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike ističu da u teškim vremenima, kultura i umjetnost moraju biti jedan od načina da se sačuva sistem vrijednosti i važnih poruka koje prenosimo javnosti.

“Aktuelne teme, od ekologije do zaštite kulturne baštine, turistički atraktivni programi, uz reprezentativne umjetnike i, naročito, saradnja sa brojnim međunarodnim institucijama i ambasadama, ukazuju i na svojevrsni moto cijelog festivala od njegovog osnivanja, a u skladu sa Konfučijevom izrekom koju je često citirao don Branko Sbutega- Ne psuj tmine, radije upali svoju svijeću”, naveli su organizatori.

Međunarodni festival KotorArt ovog ljeta će se održati u periodu od 1. jula do 14. avgusta, sa bogatim i raznovrsnim programom, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, uz podršku Evropske unije, Fonda za Zapadni Balkan, brojnih ambasada u Crnoj Gori i drugih značajnih partnera i sponzora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније