Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

24. 06. 2022. 10:55 >> 10:54

U BIJELOM POLJU OD 23. DO 26. JUNA

Počeo Festival "Refesticon"

Jubilarni Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON održaće se od 23. do 26. juna u Bijelom Polju.

Decenija postojanja Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON ogroman je uspjeh i Bijelog Polja i Crne Gore, poručio je Dragić Rabrenović otvarajući jubilarnu manifestaciju.

Za to vrijeme festival je dostigao međunarodni nivo, uspješno povezujući umjetnike iz cijelog regiona, čemu svjedoči prisustvo pisaca iz svih država nastalih na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

"Uspjeli smo da oživimo pjesnike, književnike i stvaraoce, bogato crnogorsko kulturno nasljeđe predstavili smo cijelom region, umjetnost nas je opet ujedinila i povezala. Neko će možda reći da smo mogli više i bolje, ali ovo je ono što smo uspjeli za ovih deset godina i mi smo na to ponosni", kazao je osnivač REFESTICON-a.

Rabrenović je podsjetio da je u okviru REFESTICON-a do sada objavljeno više od 20 knjiga, da je emitovano na desetine radijskih serijala, a ono, možda i najvažnije, da je festival je iznjedrio i 60 novih autora iz Crrne Gore, a čak 10 iz Bijelog Polja.

"Svake godine smo dodjeljivali i nagrade ‘Zlatni zmaj’ za doprinos razvoju fantastike na međunarodnom i regionalnom nivou, a od prije nekoliko godina i priznanje ‘Zmajevo jaje’ kao podsticaj mladima da nastave da stvaraju, jer do sada objavljeno oko 160 priča crnogorskih učenika", naveo je Rabrenović.

Tokom tri festivalska dana biće realizovano više od 20 kulturnih programa, u kojima će učestvovati preko 40 književnika i stvaralaca iz cijelog regiona.

"I ove godine sve ljubitelje fantastike i fantastične književnosti očekuje jako bogat i raznovrstan program, a s obzirom da je ovo 10. izdanje REFESTICON-a, pripremili smo i neke novine, kako bi na pravi način obilježili značajn jubilej. Svi programi će se održavati u Kući Rista Ratkovića, a biće podijeljeni u dvije sesije. Naravno, poseban akcenat je na mladima, pa će biti promovisana zbirka priča crnogorskih učenika, takođe, biće održane i brojne promocije pisaca i njihovih romana iz naše zemlje i okruženja, a zanimljivo je što će ove godine sa nama biti i veliki broj književnica koje pišu i stvaraju fantastiku. Planirana je i promocija desete tematske festivalske zbirke, predstaviće nam se i partnerski festivali iz regiona, a jedan dio programa biće posvećen fantastici iz tog nekog naučnog ugla", naglasio je osnivač jedinog festivala fantastike u Crnoj Gori, Dragić Rabrenović.

U okviru festivala danas će biti promovisana zbirka priča "Putovanja", čiji su autori učenici osnovnih iz srednjih škola iz cijele Crne Gore, kao i zbirka autora iz regiona "Putnik". 

Tokom tri festivalska dana biće promovisane brojne zbirke priča, romani, naučne knjige, i partnerski festivali iz regiona, kao i dodjele nagrada, priznanja, plaketa i nagrade Zmajevo jaje i Zlatni zmaj.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније