Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj. [ Barski ljetopis ]

08. 08. 2022. 11:25 >> 11:22

Ovacije za virtuoznost mladog pijaniste Sima Šiševića na Ljetopisu

Mladi crnogorski pijanista i student magistarskih studija Kraljevskog muzičkog koledža u Londonu, Simo Šišević nastupio je sinoć pred mnogobrojnom publikom na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u sklopu muzičke selekcije 35. Barskog ljetopisa.

Repertoar, koji obuhvata Betovenova, Šopenova, Bramsova, Skrabijanova i Rahmanjinovan djela, Šišević je izveo na klaviru marke C. Behštajn koji je Barski ljetopis u saradnji sa C. Bechstein centrom iz Beograda specijalno omogućio za ovaj koncert.

Rođeni Podgoričanin, rastao i školovan u Baru, Šišević je do sada osvajao brojne nagrade i priznanja. Do svoje 22 godine uspio je da bude dio velikog broja festivala i projekata, a svirao je koncertnim salama kao što su: St James’s Church Piccadilly, St Mary’s Perivale Church, St Mary Abbot’s Church Kensington, University Women’s Club, Amaryllis Fleming Concert Hall, Europe House, , Auditorio del Tor Vergata, Konzervatorijum “Frederik open” u Parizu i druge.

Svoju virtuoznost i umijeće pokazao je i pred barskom publikom koja ga je nakon svake kompozicije nagradila aplauzima.

„Bilo je dosta ljudi koje znam. Među njima su neki od mojih bivših profesora. Veoma mi je drago da sam ponovo svirao za njih nakon četiri godine. Zadovoljstvo mi je što sam uspio na ovakvom klaviru da svima donesem ova divna djela koja možda nisu mainstream klasična muzika, već su dio standardnog repertoara koji ja izvodim i čini mi se da naša publika zaslužuje da čuje nešto takve vrste, da prođe kroz neke takve emocije“, kazao je Šišević nakon koncerta.

Prema njegovim riječima, repertoar je, između ostalog, birao uzimajući u obzir činjenicu da se radi o otvorenom prostoru.

„Svirao sam puni recital, puni koncert od sat ipo, bio sam spreman na veću publiku i ozvučenje i veoma mi je drago jer sam baš za takve uslove planirao ovaj program koji je dozvoljavao da se zvuk jače probije kroz vazduh“, rekao je talentovani pijanista.

Šišević, koji je svoje muzičko obrazovanje počeo sa svega šest godina, bio je jedini pijanista iz Crne Gore koji je upisao Royal College of Music u Londonu.

„Studiranje na trenutno najznačajnijoj akademiji na svijetu umnogome je oblikovalo način na koji ja sviram i način na koji ja percipiram umjetnost kroz saradnju sa različitim profesorima i pijanistima.  Kad ste na takvom nekom mjestu na kojem je svaki moj kolega buduća zvijezda klavira, onda je mnogo lakše mom duhu i mom pijanizmu da se razvija u takvoj sredini“, zaključio je Šišević.

Muzički program 35. Barskog ljetopisa nastavlja se u srijedu, 10. avgusta koncertom Obradović – Tixier dua na sceni amfiteatra u Starom Baru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније