Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J. [ Mediabiro ]

19. 08. 2022. 11:41 >> 11:38

"DURMITORSKI UNIVERZUM"

Koncertom Miloša Karadaglića zatvoren četvrti Wild Beauty Art festival

Četvrti Wild Beauty Art festival svečano je zatvoren koncertom proslavljenog crnogorskog gitariste Miloša Karadaglića, koji je sinoć nastupio sa prvom mandolinom svijeta, Izraelcem Avi Avitalom na Crnom jezeru.

Na istom mjestu sa kojeg je prije mjesec i po dana počela da se ispisuje nova priča o susretu nevjerovatne divlje ljepote sjevera Crne Gore i visoke umjetnosti, dvojica vrsnih instrumentalista su svojim izvođenjem, raskošnim talentom i repertoarom podigli publiku na noge, a ovacije su samo potvrdile da je ovakvo koncipiranom i visoko kvalitetnom programu zaista tu i mjesto!

Karadaglić i Avital su ovim koncertom završili mini turneju po našoj državi, nastupivši na Kotor Art-u i Barskom ljetopisu samo dan, dva ranije, a koncerti su realizovani upravo u saradnji sa međunarodnim festivalom Kotor Art.  

Karadaglić nije krio zadovoljstvo što je konačno dobio priliku da svira na svom omiljenom mjestu u Crnoj Gori, na Crnom jezeru.

"Bilo je veličanstveno i nezaboravno. Ovo je prirodna scena i nešto zaista posebno, što ćemo pamtiti dugo. Od kako sam bio dječak, volio sam ovaj prostor više nego bilo što. Mislim da je on zaista poseban i drugačiji. Nekako je očuvan i priroda nas ovdje podsjeća koliko je moćna. Ono što je dio prirode je i muzika. Kada se muzika planina i muzika koju mi izvodimo spoje, onda je to nešto stvarno posebno. Milo mi je što sam večeras ovdje nastupio sa svojim kolegom Avi Avitalom. Ovo je naš treći koncert u Crnoj Gori. Sva tri koncerta bila su u tri različita ambijenta. Imali su potpuno drugu energiju, drugi smisao.Onaj u Baru na otvorenom, u Kotoru na zatvaranju u Prčnju u crkvi i večeras ovdje. Odlazim iz Crne Gore pun utisaka na sva tri mjesta, našu divnu publiku", kazao je Karadaglić.

Smatra da je našoj zemlji potrebno što više ovakvih festivala i da je neophodno da se okružimo lijepim stvarima.

"Ja bih volio da u Crnoj Gori ima još više festivala. Da muzika, umjetnost bude sastavni dio društva i mejnstrima. Da ljudi dozvole da u njihov život uđe nešto lijepo. Da uživaju u prirodi, da je čuvaju. Ambijenti kao što je ovaj na Žabljaku, na Crnom jezeru uvijek podsjećaju na to. Da uvijek počinje od nas i nije nikad izgovor reći: ,,Što bi bilo kad bi bilo”. Mi stvaramo primjer i uvijek treba stvarati i voditi se primjerom. Nadam se da će sve te lijepe poruke koje šalje KotorArt, Wild beauty art i ostali festivali u Crnoj Gori, nastaviti da žive i da će biti sve popularniji i imati više publike. Mislim da u svijetu u kojem živimo je sve toliko intezivno, toliko toga se ružnog dešava, mijenja se svjetski globalni poredak. Pred izazovima smo non-stop, da li sami sa sobom ili u društvu. Nikad nam nije bila potrebnija umjetnost i da okružimo sebe nečim lijepim, a muzika je jezik koji svi govorimo, to je jezik cijelog svijeta. Tako da ja vjerujem u muziku", dodao je.

Manolinista Avi Avital tokom svakog gostovanja trudi se da odvoji vrijeme da istraži mjesto u kojem svira. Tako je bio i sa Durmitorom.

"Ovo je bilo nevjerovatno iskustvo za mene. Otkrio sam dio zemlje za koji nisam znao ni da postoji. Koncerti za mene predstavljaju nastavak slavljenja ljepote koju osjetim tokom dana. Dok sam svirao, želio sam da se osvrnem oko sebe i gledam u jezero, planine. Ova ljepota je nevjerovatna i smatram da su umjetnici u konstantnoj potrazi za ljepotom. To je nešto što definiše našu profesiju. Nema veće ljepote od prirode. Nikada niste vidjeli ružnu planinu, jezero ili cvijet. Sve je savršeno. Biti okružen prirodom i svirati u takvom ambijentu, pa, šta više možete da poželite? Doveo sam porodicu iz Izraela i na par dana smo istražili primorje. Jedva čekam da se vratimo ponovo. Bilo je zadovoljstvo upoznati prostor sa kojeg Miloš potiče. Pokazao mi je zemlju i upoznao sa ljudima na najljepši mogući način. Mi smo dugogodišnji prijatelji i ovo je jedinstvena prilika, jer je trebalo dosta vremena da prođe kako bi se stvorila mogućnost da zajedno nastupimo. Kada ste na sceni sa pravim prijateljem, imate povjerenje i to predstavlja dublji sloj u zajedničkom stvaranju muzike, a i zabavno je", kazao je Avital.

Wild Beauty Art festival ovog ljeta trajao je četrdeset dana, a raznovrsnost umjetničkog programa donijela je neizmjernu radost kako mještanima durmitorskog kraja, tako posjetiocima.

Podsjetimo, festival je otvoren svečanim koncertom Crnogorskog orkestra mladih i programom Crna Gora, inspiracija, u susret Danu državnosti, nakon čega su uslijedile opere za djecu, muzički piknik na Macanskoj poljani uz multimedijalni orkestar Muzikon, gostovanje Gradske muzike Kotor, emotivni pijanistički koncert Matija svira Arsena, horski spektakl Collegium Musicum-a i veče filmske muzike uz Duo Classico.

Paralelno sa glavnim programom, na prometnim lokacijama Žabljaka i okoline događao se prateći program festivala pod nazivom WBA1456m koji je promovisao mlade pojedince, manje muzičke sastave, kao i čitav festival.

Zbog tragedije koja je pogodila cijelu Crnu Goru, predstava sa Brodveja Balkan Bordello je otkazana, a samo zatvaranje festivala odgođeno na nekoliko dana.

"Treba istaći da je zahvaljujući festivalu na Durmitoru prvi put uopšte izvedena opera za djecu, prvi put se šetalo uz muziku, prvi put je organizovan pravi muzički piknik, prvi put je velika muzička svjetska zvijezda kao što je Karadaglić nastupila u ovom kraju, a afirmativna priča o festivalu širom regiona i Evrope dobila je ozbiljne razmjere, što jasno govori o ispunjenju jednog od ciljeva - promocija sjevera kao turističke destinacije koja ima prelijepu divlju, netaknutu prirodu u koju su se prepleli vrhunski umjetnički programi. Takođe, pored mnogobrojnih učesnika iz regiona i svijeta, organizatori festivala su u najvećoj mjeri predstavili crnogorske umjetnike i više puta apelovali na to da država mora da nađe način da im pomogne da razvijaju svoj talenat i konačno se zadrže u zemlji", navodi se u saopštenju.  

Generalni i umjetnički direktor Wild Beauty Art festivala Ratimir Martinović više puta je ponovio da je podjednako važna afirmacija ovog dijela zemlje kao turističke destinacije sa kvalitetnom kulturnom ponudom, koliko i očuvanje prirode kroz podizanje ekološke svijeti i pametno i održivo planiranje gradnje.

Martinović je takođe izjavio da je važno ranije planirati sredstva podrške ovakvim događajima, kako bi se umjetnički programi raznih profila još intenzivnije uvezali sa potrebama stanovnika ovog kraja, sa kvalitetnom turističkom ponudom, kao i još izraženojim društvenom odgovornošću i ekološkom sviješću. 

Neizrecivu ljepotu i vrijednost ovog kraja Matija Dedić je nakon koncerta možda najbolje opisao: Ovo je nevjerovatno. Ne morate ići na Mjesec ili neku drugu planetu. Dođete na Durmitor i doživjeli ste Univerzum.  

Pokrovitelj četvrtog Wild Beauty Art festivala bilo je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma, Generalni sponzor ONE Crna Gora, dok su partneri bili Opština Žabljak, TO Žabljak, restoran Crno jezero i Nacionalni parkovi Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније