Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Емина Хоџић-Kнежевић, ТВЦГ

09. 10. 2022. 07:51 >> 07:51

RUŽDIJA SEJDOVIĆ

Perom ostvario snove na putu od Kuča do Njemačke

Književnik Ruždija Sejdović, koji je pisao na romskom jeziku, perom je ostvario snove na putu od rodnih Kuča do Njemačke.

Književnik Ruždija Ruso Sejdović, rođen u selu Liješta u Kučima, porastao je igrajući se na Medunu oko muzeja Marka Miljanova.

Zapise Marka Miljanova je prevodio na romski jezik, a one koje je razumio primjenjivao je i to kada je bilo najteže.

Svaki novi dan u školi i povratak kući značio je i spoznaja da je drugačiji od većine, a duboko u sebi znao je da želi biti drugačiji i od manjine kojoj pripada.

A prerana smrt njegove majke zatvorila ga u svijet u kojem je bilo mjesta samo za riječi na cjeduljicama, nevješto napisane ali jasne i iskrene.

Zanat njegovih prađedova nije imao na koga da prenese, tako da će alat njegovog oca, zadnjeg kalajdžije, majstora iz Kuča, postati dio biblioteke i arhive Roma u Kelnu pored knjiga sina Ruždije Sejdovića, koji je želio čitati i pisati na svom jeziku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније