Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 10. 2022. 08:20   >>  08:26

U BJELOM POLjU

Izložba radova Angeline Vukosav

Izložbu slika, crteža i fotografija sa motivima Hercegovine, akademske slikarke Angeline Vukosav iz Nevesinja, ljubitelji umjetnosti biće u prilici da pogledaju u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" od 12. do 26. oktobra, u periodu od 9 do 17 sati.

Angelina Vukosav je rođena 1997. godine u Nevesinju. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, UUIS, odsjek za grafički dizajn, u grupi najboljih studenata u BiH. Prve postdiplomske studije, takođe na ALUT, na istom odsjeku završila je 2022. godine. Takođe, završila je i druge paralelne postdiplomske studije na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, Univerzitet u Novom Sadu, na odsjeku za slikarstvo, u klasi prof. dr Bojana Novakovića, te je sada i u grupi najboljih studenata u Republici Srbiji.

Čitav njen likovni i umjetnički rad inspirisan je Hercegovinom. Aktivno stvara i učestvuje u raznim oblicima kreativnog umjetničkog stvaralaštva, piše i pjesme, bajke, priče.

Izlagala je u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Dobitnica mnogobrojnih nagrada, priznanja i zahvalnica.  
 
Mr grafike Snježana Domazet osvrnula se na Angelinine radove ističući da zrno svake sjemenke, kada padne na plodno tlo, rađa najbolje plodove.

"Tako se i sjeme Angelininog talenta i ljubavi prema umjetnosti, prirodi i rodnoj Hercegovini, rasplamsalo i iznjedrilo radove koji jasno pokazuju i predstavljaju nju kao ličnost i podneblje iz kojeg potiče. Tolika ekspresija u izrazu, jake i odlučne linije koje se stapaju ponegdje u površine, pokazuju koliko je snažna i sveprisutna dubina njezinog sozercanja, odnosno, duhovnog sagledavanja i promišljanja. Svaki crtež, sliku, fotografiju možemo sagledati kao igru apstraktnih oblika i linija, sa jedne strane, a sa druge strane, pak, kao gnijezda i busenove trave koje nose i rađaju život u sebi, dakle, radove sličnih kompozicija, a na različitim stepenima apstrahovanja osnovnog oblika. Njezine linije su nosioci njezinih gena, nijemi svjedoci njezine ljubavi prema prirodi u kojoj je odrasla. Konstantnim ponavljanjem iste - linija počinje da gubi svoje primarne oznake, granice se rastapaju i forma razlijeva u stanja koja simbolično mogu oslikavati i stanje našeg duha u neprestanom pokretu. Preobražaj forme je refleksija unutrašnjih previranja i promišljanja o radu, kontekstu u kojem nastaje, kao i samih nastojanja autora da stvaralačkom energijom iskaže i dokumentuje iste", naglasila je Domazet.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније