Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј.

14. 10. 2022. 16:19   >>  16:19 1

PISALI EK U BRISELU

Budva se kandidovala za Evropsku prijestonicu kulture

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović je zvaničnim pismom Evropskoj komisiji u Briselu prijavio kandidaturu Budve za Evropsku prijestonicu kulture 2028. godine.

Iz kabineta predsjednika opštine Budva kazali su da tim projekta "Budva-Boka 2028-Evropska prijestonica kulture" više od dvije godine aktivno radi na kandidaturi u saradnji sa brojnim domaćim i inostranim partnerima, gradovima koji su već osvojili prestižnu titulu Evropske prijestonice kulture, institucijama, nevladinim, kulturnim i umjetničkim organizacijama i istaknutim pojedincima.

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović je, kako se navodi u saopštenju, u pismu naveo da je Budva sa partnerima u potpunosti spremna da se ravnopravno takmiči prema uslovima i propozicijama EAC/A01/2021 poziva Evropske Unije za gradove EEA/EFTA zemalja, zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata za EU.

"Svaki grad kandidat za EPK, uključuje i obližnju regiju i okolne gradove/opštine, pa je u slučaju Budve bilo najcjelishodnije da to budu opštine Boke (Herceg Novi, Kotor i Tivat), odnosno čitava oblast Boke. Zato je Zaključkom br. 04-2537-2 od 19.05.2021. godine Vlada Crne Gore usvojila Informaciju o projektu „Budva – Boka 2028: Evropska prijestonica kulture“, te Zaključke da Vlada Crne Gore podržava kandidaturu Opštine Budva i gradova Boke za Evropsku prijestonicu kulture, uzimajući u obzir značaj i benefite predmetnog projekta. Istim dokumentom zaduženo je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta da pruži neophodnu pomoć Opštini Budva i partnerima u implementaciji ovog projekta", navodi se u saopštenju Opštine Budva.

Iz te lokalne samouprave navode da je Evropska prijestonica kulture jedan od najznačajnijih projekata Evropske unije koji postoji od 1985. godine. Do sada je, napominju, 60-tak gradova nosilo tu prestižnu titulu, a od 2021. godine za tu titulu se takmiče i gradovi država koji nisu, ali žele da postanu članice EU.

"Konkurencija za dobijanje titule za 2028 godinu je veoma velika, jer u njoj učestvuju gradovi iz Norveške, Švajcarske, Islanda, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Albanije", navodi se u saopštenju Opštine Budva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније