Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Невенка Јововић, ТВЦГ

06. 11. 2022. 19:55   >>  19:58

TOKOM NAREDNE GODINE

RTCG će podržati projekte sa festivala "Vrijeme stvaranja"

Rezultat prvog festivala filmskog i TV scenarija u organizaciji Javnog servisa i Filmskog centra "Vrijeme stvaranja" su četiri projekta koja će RTCG realizovati tokom naredne godine. Prilikom dodjele nagrada istaknuto da je ovo dobar put kako od ideje doći do kvalitetnog scenarija, te da vrijeme stvaranja tek predstoji.

Dobitnici nagrade za razvoj scenarija su Teodora Kipa i Gabrijel Camaj, dok su za otkup scenarija i realizaciju dva dugometražna igrana filma nagrađeni projekti Dušanke Belade i Antonia Gabelića.

Bilo je ovo nesvakidašnje iskustvo, kažu učesnici festivala.

Usavršavali su ideje i scenarističke vještine i sarađivali sa renomiranim regionalnim stvaraocima iz svijeta filma.

"Mislim da je jako dobar korak za kinematografiju i industriju, jer samo kad na hrpi imamo puno ideja onda nam je svima lakše, jer možemo jedni drugima pomoći", kaže Gabelić.

Teodora Kipa ističe da je prvi put imala priliku da je podrži neko i da u toj njenoj, kako je kazala, haotičnoj poetici, vidi potencijal i smisao.

Jedan od mentora koji je radio sa Teodorom i Antoniom je i Faruk Lončarević koji kaže da je ovo dobar put kako od ideje doći do kvalitetnog projekta.

Zajednički projekat RTCG i Filmskog centra pokazao je nešto što je u Evropi već praksa. Prvi je ovo korak, ali najavljuje da vrijeme stvaranja tek predstoji.

Direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović i Sead Šahmanović urednik KUP-a u TVCG naglašavaju da je uloga Javnog servisa, između ostalog, i podrška kulturi i mladim stvaraocima.

Zato će RTCG kako je istaknuto i ubuduće potencirati i slične projekte, ali i jačati partnerstva na polju kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније