Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vukoman Kljajević / Radio Crne Gore ]

09. 11. 2022. 20:59 >> 21:02

U BIJELOM POLjU

Otvorena izložba Danijele Popović

U galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu “Vojislav BulatoviĆ Strunjo “večeras je otvorena izložba pozorišnih i filmskih plakata grafičke dizajnerke Danijele Popović iz Podgorice. Izložbu je otvorila glumica Crnogorskog narodnog pozorišta Žaklina Oštir.

"U vremenu kada je filmska umjetnost 15 sekundi na Tik Toku, slikarstvo i fotografija - selfi na instagramu a klasična književnost te citati umnih ljudi i neprovjerene informacije na FB. Stiže nas” kletva” Endi Vorhola da će u budućnosti svi imati 15 minuta slave,saopštila je večeras u Bijelom Polju glumica Crnogorskog narodnog pozorišta Žaklina Oštir.

“U isto vrijeme, dok većina teži što većoj popularnosti,koja se mjeri brojem lajkova i pregleda na društvenim mrežama,većina istinskih umjetnika živi svoju umjetnost nešto dalje od petnaestominutne popularnosti i stvara i traje godinama i decenijama. Jedna od takvih posvećenica umjetnosti je i naša Danijela Popović” navela je Oštir.

Ona Danijeline plakate smješta u umjetnička djela ,kojima,prema njenim riječima, na žalost, nije posvećeno dovoljno pažnje. Ovom izuzetnom sredstvu vizuelne komunikacije, koje često igra vrlo važnu ulogu u proboju određenog djela do veće vidljivosti, nažalost, prema ocjeni Danijele Oštir nije posvećena dovoljna pažnja .

“Broj pozorišnih i filmskih plakata nikako nije zanemarljiv broj,pogotovu kada se uzme u obzir nevelika produkcija,ali je svakako izuzetno značajan,jer ih u nevelikoj produkciji radila umjetnica I u svaki od njih utkala ono što je potrebno da bi jedno djelo bilo vidljivije,a to je žanr,tema,radnja,glumci,odabir boja….”,kazala je Oštir.

Autorka plakata izrazila je zadovoljstvo što je dobila mogućnost da predstavi svoje plakate širokoj publici zašta,kako je navela, najveće zasluge pripadaju akademskom slikaru Milutinu Obradoviću,koji je uz brojne znatiželjnike uživao u radovima Danijele Popović.

Danijela Popović je rođena 1973. godine u Njemačkoj. Osnovnu i srednju školu završila je u Podgorici, diplomirala je na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Mileta Grozdanića, odsjek za grafički dizajn, na temu: Bildbord. Magistrant je Ekonomskog fakulteta u Podgorici na smjeru Marketing i biznis. Od 1999. godine zapošljena u RTCG kao rediteljka. Na Atlas TV-u (2007.) pokrivala je mjesto direktorke produkcije. Uz posao reditelja trenutno obavlja i funkciju Ombudsmana RTCG. Stručno se usavršavala na Deutsche Welle akademiji u Berlinu. Imala dvije samostalne i učestvovala na više kolektivnih izložbi.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније