Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

О.З.

13. 11. 2022. 09:03 >> 09:02
1

VLAOVIĆ

"Ustanovljenje Dana kulture nagovještaj drugačijih praksi koje definišu odnos prema kulturi"

Kalendarsko ustanovljenje Dana kulture nije samo čin simboličkog označavanja promjene u odnosu društva prema kulturi, već i realan nagovještaj drugačijih praksi koje definišu taj odnos, a one moraju biti vidljivije i učinkovitije u procesu pozicioniranja države u savremene tokove visokorazvijenog svijeta, poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović povodom obilježavanja Dana kulture u Crnoj Gori.

“Prvo zvanično obilježavanje Dana kulture dočekujemo u veoma kompleksnom i izazovnom trenutku za kulturu Crne Gore. Te složene i za ovu važnu oblast nimalo prijemčive okolnosti proizvod su spleta otežavajućih faktora čije se ishodište, rekla bih, jednako može prepoznati na globalnom, kao i na loklanom nivou", rekla je ministarka.

Prema njenim riječima, sve aktivnosti Ministarstva kulture i medija će biti usmjerene na iznalaženje efikasnijih načina za stvaranje boljih uslova daljem razvoju kulturnog života na prostoru Crne Gore.

“Započeti procesi usmjereni su na uspostavljanje jedne raznovrsnije i sadržajnije dinamike kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kao i na uvođenje naprednijih metoda očuvanja, zaštite i prezentacije našeg kulturnog nasljeđa”, navela je Vlaović.

Ocijenila je da je neophodno proširenje institucionalne podrške onim kulturnim segmentima koji se u vremenu u kojem živimo nameću kao neophodni modeli za održiv razvoj kulture.

“Prioritetne su oblasti kreativnih industrija, ali i svi oni inovativni procesi u kulturi koji su u nagovještaju i čije vrijeme tek dolazi”, precizirala je Vlaović.

Najavila je da će, povodom Njegoševog dana, Ministarstvo kulture i medija, organizovati programe kojima će se obilježiti ovaj važan praznik u saradnji sa Ženskim klubom Skupštine Crne Gore

“Program će započeti izložbom "Buđenje", gdje će svoje radove predstaviti šest crnogorskih umjetnica, a pratiće ga niz panel diskusija i muzičkih programa koji će se održati u zgradi Ministarstva”, navela je Vlaović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније