Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Т.Г.

06. 12. 2022. 17:07 >> 17:04
1

DOGOVORENO

Državni arhiv CG i Istorijski arhiv Vatikana potpisaće sporazum

Potpisivanje sporazuma između Državnog arhiva Crne Gore i Istorijskog arhiva Vatikana dogovoreno je tokom drugog dana zvanične posjete Svetoj Stolici ministarke kulture i medije Maše Vlaović, navodi se u saopštenju Ministartsva kulture i medija.

Kako se u saopštenju navodi, Vlaović se danas sastala sa direktorom Istorijskog arhiva Državnog sekretarijata Svete Stolice Johanom Iksom, sa kojim je obišla dio Istorijskog arhiva i upoznala se sa dokumentima koja se odnose na Crnu Goru.

"Ministarka je zahvalila na srdačnom prijemu i mogućnosti da iskaže interesovanje Crne Gore za nastavak istraživanja dokumentacije koja se nalazi u Istorijskom arhivu, a koja je od značaja za Crnu Goru i otkrivanje manje poznatih detalja iz njene istorije. Ovom prilikom je, nakon jučerašnjih sastanaka na kojima je iskazana spremnost za nastavak istraživanja, detaljnije dogovoren plan budućih koraka", navodi se u saopštenju. 

U saopštenju se navodi da s obzirom na to da je u prvom tomu edicije Monumenta Montenegrina Vatikana prikazan Konkordat Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine, kojim je regulisan položaj katoličke zajednice u Crnoj Gori, predloženo je da nastavak istraživanja obuhvati period nakon potpisivanja ovog dokumenta.

Ministarka je predložila da se nastavi saradnja na ovom značajnom projektu i zahvalila dr Iksu i predstavnicima Svete Stolice na izuzetnoj saradnji prilikom pripreme prvog toma.

 Iks je istakao da osjeća posebnu bliskost prema Crnoj Gori i da je zadovoljan saradnjom koju smo do sada ostvarili. Naveo je da će Istorijski arhiv i on lično biti na raspolaganju kako bismo nastavili ovaj uspješan projekat.

"Dokumenta koja se nalaze u našem arhivu veoma su zanimljiva i daju precizniju sliku tog vremena, političkog, ali i svakodnevnog, društvenog života", kazao je Iks.

Vlaović je istakla da neistraženi i manje poznati djelovi crnogorske istorije bude interesovanje stručnjaka u ovoj oblasti, ali da je cilj Ministarstva kulture i medija da ova dokumenta predstavi i široj javnosti, kroz izložbe i događaje edukativnog karaktera.

"Zbog toga smo i predložili potpisivanje Sporazuma između arhiva dvije zemlje," dodala je ministarka.

Iks je prihvatio predlog za potpisivanje Sporazuma, uz uvjerenje da će on uskoro biti formalizovan.

U saopštenju se navodi da je bilo riječi i o procesu digitalizacije arhivske građe, na kojoj je Iks posvećeno radio tokom svog dvanaestogodišnjeg mandata, te zaključeno da bi ovakvo iskustvo Crnoj Gori bilo dragocjeno, imajući u vidu spori napredak naših institucija u ovom procesu.

Ministarka je pozvala Iksa da posjeti Crnu Goru, što je on sa zadovoljstvom prihvatio.

Tokom drugog dana posjete ministarka je obišla i Vatikanske muzeje, Sikstinsku kapelu, Vatikanske vrtove i Baziliku sv. Petra, zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније