Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Вања Ковачевић [ TVCG ]

06. 12. 2022. 20:15 >> 20:13

PREDSTAVA JAGOŠA MARKOVIĆA

Vlast, novac, pohlepa i gramzivost okosnica "Ožalošćene porodice"

U Crnogorskom narodnom pozorištu (CNP) sinoć je odigrana predstava Jagoša Markovića, koji je kroz humor dočarao gramzivost Nušićeve "Ožalošćene porodice".

Vlast i novac na jednoj, a pohlepa i gramzivost na drugoj strani, okosnica je Nušićeve drame čiji je glavni lik porodica. Iako je pisac članove familije zamislio kao hor, on im ipak dodjeljuje i individualne crte. Bojeći svakog lika makar djelimično određenom bojom i karakterom, i pisac i reditelj u svakog od njih utiskuju element groteske.

Nušić, u čemu ga slijedi i Marković postepeno i pažljivo, sloj po sloj, skidaju masku pristojnosti sa lica naših junaka,da bi u sceni obilaska kuće pokojnika Mate Todorovića (a sve se vrti oko njegovog enormne zaostavštine) u potpunosti bili razotkriveni, kako Josip Lešić zapisuje, njihovi rasplamsali pljačkaški apetiti.

I pisac i reditelj jasno nam saopštavaju da je gramzivost jača od svake pristojnosti i tuge. Zbog toga i hor ožalošćenih koji smo imali u početku, prerasta u hor pljačkaša, u pekinpoovski rečeno, divlju hordu.

Markovićeva predstava jasno pokazuje da se proporcionalno porastu pohlepe deformišu likovi, pa se realni ljudi, koje zatičemo na početku, na kraju pretvaraju u moralne nakaze i groteskne likove kojima je tuga samo pokriće za gramzivost, i što je gore, sopstvenu nesreću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније