Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 12. 2022. 21:04   >>  21:02

SJEĆANjE NA KOMPOZITORA

Tamindžić stvaralaštvom obilježio muzičku kulturu Crne Gore

Minuti za kulturu posvećeni su sjećanju na Borislava Tamindžića koji je obilježio crnogorsku muzičku kulturu, a šira publika ga pamti po filmskoj muzici za ostavrenja Živka Nikolića. Muzički centar i Crnogorska kinoteka obilježavaju devet decenija od rođenja i tri decenije od smrti Tamindžića.

Kada razmišljamo o ličnosti koja je obilježila crnogorsku muzičku kulturu, stilizujući folklorne melodije, a stvorivši originalni muzički izraz, jasno je da je to Borislav Boro Tamindžić. Umjetnik svog podneblja koji je demantovao tvrdnje da je crnogorska melodija primitivna, jer je zasnovana na svega četiri tona, djelovao je u gotovo svim muzičkim žanrovima.

"Tamindžićev opus obuhvata obrade folklornih napjeva za soliste i grupe pjevača uz instrumentalnu pratnju, solo pjesme, horsku, kamernu i orkestarsku muziku, vokalno-instrumentalna i scenska djela i primjenjenu muziku napisanu za pozorišnu scenu, radijske i televizijske drame, dokumentarne filmove i serije i igrane filmove", kazala je teoretičarka muzike mr Mirjana Živković.

Tamindžić je poput mnogih kompozitora posegnuo za tradicionalnim napjevima kao načinu očuvanja nacionalnog identiteta.

"Crnogorski melos bio je stalna inspiracija Tamnidžiću. Poput mnogih kompozitora posegnuo je za tradicionalnim napjevima kao načinu očuvanja nacionalnog identiteta. Na čvrstim temeljima narodne muzike, Tamindžić gradi origanlna djela. Želio je u narodne mase da unese umjetnost", kazala je teoretičarka muzike Ljiljana Bojović.

Šira javnost, Bora Tamindžića najviše pamti po filmskoj muzici, prvenstveno za tri ostvarenja Živka Nikolića.

"Žanrovski posmatrano, filmovi Beštije i Jovana Lukina su drame, dok je Čudo neviđeno tragikomedija. Sva tri filma nastala su u vremenskom periodu od 1971. do 1983. godine. Pored muzike za tri filma: Beštije, Jovanu Lukinu i Čudo neviđeno, Borislav Tamindžić komponovao je muziku za filmove: Trinaesti jul, Dečak je išao za Suncem, Živjeti za inat", navela je muzikološkinja dr Jelena Jovanović Nikolić.

Iako je neupitno da je Borislav Tamindžić jedan od najznačajnijih i najplodnijih crnogorskih kompozitora, predavanje o njegovom životu i djelu nije bilo naročito posjećeno. Možda će koncert Kamernog ansambla Crnogorskog simfonijskog orkestra na kojem će biti izvedene tri Tamindžićeve kompozicije, privući više publike.

Petra Božović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније