Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

09. 12. 2022. 17:05 >> 17:12

SA PREDSTAVOM "BEZ PORTFELjA"

Nakon 20 godina Gradsko pozorište gost u Nišu

Gradsko pozorište je gostovalo u Narodnom ppozorištu Niš sa predstavom "Bez portfelja", koju je po tekstu Stevana Koprivice, režirao Branislav Mićunović. Kako ističu u ovom pozorištu, nakon dvadeset godina publika u Nišu imala je priliku da pogleda komad crnogorske produkcije.

Direktor Narodnog pozorišta Niš Spasoje Ž. Milovanović naveo je da je veliko zadovoljstvo i čast što je Gradsko pozorište iz Podgorice, dio, odnosno gost, decembarskog repertoara.

"Crnogorsko pozorište nije gostovalo 20 godina na sceni Narodnog pozorišta Niš, ne računajući festival 'Na raskršću' koji postoji već četiri godine. Ovo predstavlja tek početak saradnje između ova dva pozorišta. Podsjetiću da je Narodno pozorište prije tri godine gostovalo u Gradskom pozorištu sa predstavom 'Sladoled', koju sam režirao po tekstu Mira Gavrana I u sklopu te mini turneje koju smo imali po Crnoj Gori, otvorili smo mogućnost saradnje naša dva pozorišta, ne samo u vidu razmjene predstava, već i u realizaciji koprodukcije", kazao je Milovanović.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Podgorica Dušan Kovačević naglasio je da se raduje što su pružili mali uvid u produkciju crnogorskog pozorišta.

"Saradnja će se nastaviti kroz koprodukciju naša dva pozorišta i festivala Barski ljetopis, i predstavu "Dekameron" koju će režirati Dejan Projkovski. Značaj koprodukcije ogleda se u ujedinjenju i širenju kvaliteta umjetničkog i produkcionog stvaralaštva", zaključio je Kovačević.

Teatrolog Dejan Petković ističe da predstava "Bez portfelja" pomjera horizonte očekivanja.

"Prvo iznenadi gledaoce jednom scenografijom koja nije tipična za teatar kakav danas poznajemo, jer nam se čini da je nešto staromodno, a zapravo bih rekao da je Nušićeva partitura doživjela transpoziciju u današnje vrijeme, što se radi na jedan vrlo zanimljiv post-brehtovski način, tematizuje se publika u značajnoj mjeri gdje se uspostavlja korelacija između onoga što se dešava na sceni i onoga što se dešava u društvu. Mislim da je ta linija prepoznavanja bila vrlo konkretna, i to ogoljavanje je dovelo do opšteg društvenog prepoznavanja situacije koja ne izmiče ni jednom društvu na Balkanu, možda i šire, što se publici jako dopalo, tim prije što je glumačka igra zaista bila na izvanrednom nivou, a rediteljski rukopis Mićunovića na koji smo navikli, nas još jednom iznenadio", izjavio je Petković.

Publika u Nišu je dugim aplauzom zahvalila Gradskom pozorištu na gostovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније