Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

12. 12. 2022. 11:43 >> 11:41

GRADSKO POZORIŠTE DIO REGIONALNE UNIJE

Festival RUTA važan događaj za kulturu zemalja regiona

Regionalna unija teatara Grupa Triglav (RUTA GRUPA TRIGLAV) nastavlja svoju misiju saradnje pozorišta u regionu, a ovog puta od 1. do 6. decembra, domaćin je bilo Beogradsko dramsko pozorište. Gradsko pozorište Podgorica je 5. decembra, izvelo predstavu "Bez portfelja", koju je po tekstu Stevana Koprivice, režirao Branislav Mićunović, a koju je publika ovacijama pozdravila.

"Zadatak glumaca u ovom komadu je bio jedna regionalna dijagnoza društva, sa jedne strane, a sa druge, jedan krik, vapaj, ne bi li se napravio neki iskorak ka dostojanstvu, ako ničemu drugom. Nušić jeste premisa, malo smo svi 'ispod njegovog šinjela', kao što je on bio ispod Gogoljevog šinjela, i on jeste postavio tu matricu obračuna sa vlasti, ali, i to smo rekli prilikom rada na predstavi, Nušić je bio lociran u drugo vrijeme, državu, okolnosti, sisteme, a mi smo tu njegovu inicijaciju o opčinjenosti vlasti prebacili na ovo vrijeme. To su koordinate po kojima se predstava kreće i koje je reditelj Mićunović artikulisao spram teksta koji mu je ponuđen, a sa druge strane, ovo su sociološki, politički i ideološki okviri koji su odredili ovaj put", kazao je direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta Dušan Kovačević, kazao je da je festival jako značajan projekat, ne samo pozorišnih kuća koje su nosioci organizacija, već i kulture gradova svih zemalja koje su u RUTI.

"Na ovaj način ćemo otvoriti vrata i mladim ljudima koji su negdje možda nepravedno zapostavljeni sa ovim tržištem koje je uslovio raspad Jugoslavije, i vjerujem da je svima značajan taj kulturološki, i profesionalni razvitak kada igramo na drugim scenama, pred drugom publikom, razmjenjujemo iskustva sa kolegama", istakao je Kovačević.

"Ovo je omaž propasti, i ja sam u ovoj predstavi želio da tu ne bude nikakva precizna mjera, ničega, mislim da smo u takvoj fazi i da je ovo tema koja eksplicira tu fazu i kontekst u kom živimo i moja namjera je bila da šetam žanrove i da ozbiljno mislim zajedno sa ansamblom. Mislim da je to jedna zbrka, koju neko tumači kao stil predstave, a neko kao pogrešan put. Potrebno je da se na ovu temu radi jedan blasfemični pristup i nešto što nema pravila, kao što ni život nema pravila, ako se to iz ove predstave vidi", zaključio je reditelj Branislav Mićunović.

Glumica Dubravka Drakić istakla je da je divno bilo igrati pred publikom BDP-a.

Veliku podršku učešću Gradskog pozorišta Podgorica na Festivalu pružila je Universal Capital Bank AD Podgorica.
Takođe, učešće Gradskog pozorišta Podgorica na RUTA GRUPA TRIGLAV festivalu podržano je na konkursu Ministarstva kulture i medija za sufinansiranje programa i projekata kojima se obezbjeđuje zajedničko crnogorsko učešće na međunarodnim manifestacijama i festivalima u 2022.godini.

Predsjednik Skupštine Grada Beograda, Nikola Nikodijević podržao je inicijativu da RUTA GRUPA TRIGLAV postane manifestacija od izuzetnog značaja za grad.

"Na predlog Juga Radivojevića Grad je odlučio da podrži inicijativu za osnivanje regionalnog pozorišta glavnih gradova „Ruta”. Prošlo je samo nekoliko mjeseci od ideje do realizacije i 2019. godine održan je prvi festival u Beogradu, a kasnije i u drugim gradovima bivše Jugoslavije. Festival je postigao nevjerovatan uspjeh, što pokazuju i prepuna pozorišta gradova širom bivše države. Publika je sa oduševljenjem prihvatila da imamo ovakav regionalan festival koji treba da poveže sve gradove bivše Jugoslavije. Starijim građanima to izaziva pozitivne emocije i sjetu na bivšu državu, dok je mlađim generacijama to prilika da vide u kojem pravcu se razvija kultura u drugim državama", rekao je predsjednik gradske skupštine.

Sekretarka za kulturu Nataša Mihailović je istakla da „Ruta” posle samo tri godine zaslužuje da joj se posveti posebna pažnja, jer ona spaja region, pomjera granice i ukazuje na to da dobre ideje mogu da nađu na podršku Grada i države.

Sljedeća stanica Festivala je Ljubljana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније