Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј.

17. 12. 2022. 15:08 >> 15:05
1

ŠERBEDžIJA NA PRIJEMU O OPŠTINI BUDVA

Budva ima sve što je potrebno da postane Evropska prijestonica kulture

Budva ima sve što je potrebno da nosi titulu Evropske prijestonice kulture 2028. godine, kazao je proslavljeni glumac, pjesnik, reditelj i muzičar Rade Šerbedžija.

Šerbedžija je to kazao na svečanom prijemu koji je povodom njegove turneje u Crnoj Gori i koncerta u Budvi upriličio predsjednik Opštine Budva Milo Božović.

"Veliko nam je zadovoljstvo dočekati svestranog umjetnika svjetskog ranga u Budvi, razgovarati o potencijalnoj saradnji i zajedničkim projektima iz oblasti pozorišne umjetnosti i muzike. Ovakav čovjek svojim idejama i podrškom može značajno da oplemeni kulturni život Budve. Vjerujemo da će večerašnji koncert, koji predstavlja poklon budvanskoj publici i svim gostima, biti još jedan događaj za pamćenje", istakao je Božović.

Šerbedžija je kazao da je kandidatura Budve za Evropsku prijestonicu kulture velika stvar za Crnu Goru i sve umjetnike koji u njoj žive i rade, koji se bave pozorištem i svim drugim umjetnostima.

"Smatram da Budva ima sve što je potrebno da nosi tu titulu 2028. godine", rekao je Šerbedžija i dodao da bi "jedan od projekata na tom putu mogao biti i 'Internacionalni teatar mladih' koji bi kroz postdiplomske studije stvarao novi pozorišni izraz, okupljao najveća imena u svijetu pozorišta i koji bi se realizovano u Crnoj Gori".

Iz Opštine Budva navode da je Šerbedžija za taj grad vezan neraskidivom kulturnom sponom.

"Bio je član prve direkcije festivala Grad teatar 1987. godine i igrao glavne uloge u predstavama te prve godine, ali i u godinama kasnije. Kako je jednom prilikom istakao, vremena početka budvanskog festivala se sjeća po pozitivnoj energiji kojom je obilovao Stari grad Budve, obnovljen nakon katastrofalnog zemljotresa 1979. godine. Predstave su ponovo oživjele Citadelu, kamene trgove i srednjovjekovne bedeme, a glumci su narednih godina osvojili i druge scene na otvorenom, od ostrva Sv. Nikola do Drobnog pijeska. Trideset godina kasnije, 2016. godine, otvorio je jubilarni 30. festival Grad teatar predstavom 'Antigona 2000 godina kasnije'", navodi se u saopštenju Opštine Budva.

U okviru svoje turneje u Crnoj Gori, Rade Šerbedžija će večeras održati tradicionalni prednovogodišnji koncert „Eto pjesma“, uz pratnju benda „Zapadni kolodvor“, u hotelu „Avala“ u Budvi u organizaciji Opštine Budva i Turističke organizacije tog grada.

Sala će, kako navode iz Opštine Budva, biti popunjena do posljednjeg mjesta, a mnogobrojni ljubitelji muzike i djela Šerbedžije će uživati u njegovim neprolaznim hitovima, ali i novim numerama.

Tokom boravka u Crnoj Gori, Šerbedžija u saradnji sa izdavačkom kućom „Nova knjiga“ promoviše i svoj posljednji roman, „Poslije kiše“.

Prijemu su prisustvovali predsjednik Skupštine opštine Budva Nikola Jovanović, direktor Turističke organizacije opštine Budva Nemanja Kuljača, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva Predrag Zenović i direktor i glavni urednik izdavačke kuće „Nova knjiga“ Predrag Uljarević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније