Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

28. 12. 2022. 09:16 >> 09:18

U CRNOGORSKOJ KINOTECI

Filmovi po djelima Mihaila Lalića u četvrtak i petak

Crnogorska kinoteka obilježava 30 godina od smrti književnika Mihaila Lalića. Podsjećajući na bogato Lalićevo stvaralaštvo, Crnogorska kinoteka će prikazati navedena ostvarenja kroz dvodnevni filmski program u četvrtak 29. decembra i petak 30. decembra.

Kako napominju u Crnogorskoj kinoteci, prema Lalićevim djelima snimljeni su filmovi: "Lelejska gora" (1968), reditelja Zdravka Velimirovića, "Svadba" (1973) u režiji Radomira Baja Šaranovića, "Hajka" (1977), Živojina Pavlovića i "Pusta zemlja" (1980) u režiji Gojka Kastratovića.

"Podsjećajući na bogato Lalićevo stvaralaštvo, Crnogorska kinoteka će prikazati navedena ostvarenja kroz dvodnevni filmski program i to u četvrtak, 29. decembara 'Pusta zemlja' u 18 h i 'Lelejska gora' u 19h. U petak, 30. decembra, na programu su 'Hajka' u 18 sati i
'Svadba' u 20h. Filmovi će biti prikazani u Sali 'Gojko Kastratović', uz slobodan ulaz", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Lalić jedan od najznačajnijih crnogorskih književnika koji je za svoj stvaralački rad dobio brojna priznanja i nagrade, kao što su “Njegoševa nagrada” (1963), NIN-ova nagrada (1973), Trinaestojulska nagrada (1970. i 1974.) i druge.

"Neke od njegovih knjiga doživjele su deset i više izdanja. Djela su mu prevedena na sve jezike jugoslovenskih naroda, kao i na bugarski, češki, slovački, poljski, ruski, rumunski, litvanski, danski, njemački, engleski i dr. Bio je redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Život je provodio naizmjenično u Beogradu i Herceg Novom gdje je i preminuo 30. decembra 1992. godine", navode u kratkoj biografiji.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније