Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

15. 01. 2023. 09:27 >> 09:22

U KIC-U OD 16. DO 18. JANUARA

Revija "Mjuzikl - filmska rapsodija" posvećena operi

Ovogodišnja deseta jubilarna revija "Mjuzikl - filmska rapsodija" sa kojom u januaru tradicionalno počinje filmski repertoar KIC "Budo Tomović" biće posvećena operi.

Kako navode u KIC-u, u okviru popularne revije koja je iz godine u godinu okupljala sve više ljubitelja ovog žanra prikazaće mjuzikle dobitnike brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

Projekcije će biti organizovane od 16. do 18. januara, u sali DODEST, od 20 sati.

"Deseto izdanje revije počeće sa "Karmen Džouns" savremenom verzijom Bizeove opere, zasnovne na brodvejskom mjuziklu Oskara Hamerštajna iz 1943. godine u kojoj glavne uloge tumače Doroti Dendridž i Hari Belafonte. Riječ je o neobičnoj obradi jedne od najpoznatijih opera sa afro-američkom glumačkom ekipom u kojoj Doroti Dendridž privlači pažnju vjerenog vojnika (Hari Belafonte), sa tragičnim posljedicama. Na repertoaru će biti i jedan od najpopularnijih muzičkih biografskih filmova “Veliki Karuzo” koji je postigao ogroman komercijalni uspjeh kada se pojavio 1951. godine i koji je ujedno uticao i na Hozea Karerasa da počne da pjeva. Film prati život operske zvijezde Enrika Karuza od ranog djetinjstva u Italiji do njegovog otkrića, ranog uspjeha i slave u Americi. Ulogu tenora Enrika Karuza u filmu tumači američki operski pjevač i filmski glumac italijanskog porijekla Mario Lanca. Film je 1952. godine osvojio nagradu Oskar za 'Najbolji zvuk'", navode u saopštenju.

Za sam kraj revije planirana je projekcija filma "Violinista na krovu" koji je snimljen prema istoimenom uspješnom brodvejskom mjuziklu iz 1964.

Kako navode, radnja filma se odigrava u izmišljenom jevrejskom selu u carskoj Rusiji. Glavni lik Reb Tevje, trudi se da očuva jevrejsku tradiciju zbog čega dolazi u sukob sa svojim kćerkama i njihovim željama da se udaju za osobe koje nijesu izabrane na tradicionalan način. Uz tradiciju, paralelno je ugrožen i opstanak Jevreja zbog rastućeg antisemitizma i nadolazeće revolucije. Pored brojnih nominacija i nagrada, film je osvojio čak tri Oskara za kinematografiju, zvuk i originalnu muziku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније