Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

П.Р. [ Beta ]

07. 02. 2023. 18:47 >> 18:44

UNESKO

Procjenjuju oštećenja na lokalitetima kulturne baštine u Turskoj i Siriji

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) saopštila je danas da je započela preliminarnu procjenu oštećenja na lokalitetima kulturne baštine u oblastima Turske i Sirije pogođenim razornim zemljotresom, sa ciljem njihove brze stabilizacije.

Agencija UN je izrazila "posebnu zabrinutost" zbog situacije u drevnom sirijskom gradu Alepo, koji se nalazi na listi ugrožene svjetske baštine Uneska.

Citadela u Alepu je pretrpjela znatna oštećenja, zapadna kula starog gradskog bedema se srušila, i nekoliko zgrada u tržnicama je pod rizikom, navodi Unesko.

Kad je riječ o Turskoj, Unesko izražava žaljenje zbog urušavanja nekoliko zgrada u okviru tvrđave Dijarbakir i baštama Hevsel, lokalitetu svjetske baštine iz vrijemena antičke Grčke i starog Rima.

Zemljotres magnitude 7,8 razorio je juče djelove jugoistočne Turske i sjeverne Sirije. Poginulo je više od 5.000 ljudi, a spasioci danas užurbano tragaju za preživjelima u ruševinama. Očekuje se da broj mrtvih bude povećan budući da ledeno vrijeme i naknadni zemljotresi otežavaju napore spasilaca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније