Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

10. 02. 2023. 09:31 >> 09:25

NAJVEĆA IKAD

U Amsterdamu danas otvaranje retrospektive djela Johanesa Vermera

U amsterdamskom muzeju Rijksmuzeumu danas će biti otvorena retrospektiva djela holandskog slikara Johanesa Vermera.

Biće to najveća izložba ikada posvećena tom umjetniku iz 17. vijeka sa prikupljenih 28 njegovih slika na jednom mjestu.

Umjetnik, autor svjetski poznatih slika među kojima su "Mljekarica" i "Djevojka sa bisernom minđušom", nije napravio mnogo slika, oko 35, a malo se zna o njegovom kratkom životu (1632-1675).

Muzej je uspio da prikupi više od tri četvrtine njegovih djela, čineći izložbu najvećom retrospektivom ikada posvećenom slikaru holandskog Zlatnog doba.

"Nikada u istoriji nije prikupljeno 28 Vermerovih slika", izjavio je Frans presu generalni direktor Rijksmuzeuma Tako Dibits i dodao da sam umjetnik nije vidio sve svoje slike na jednom mjestu.

Vermerove slike, poznate po jakoj svjetlosti, sijaće na mračnim zidovima izložbe, koja će trajati do 4. juna. Neke slike su pozajmljene iz drugih muzeja i kolekcija širom svijeta.

Dibits je rekao da je izložba "ponovni susret sa Vermerom" i dodao da je unapred prodato 200.000 ulaznica, što je nezampaćeno za jednu izložbu.

Dio fascinacije prema Vermeru potiče od misterije koja ga okružuje.

Umjetnik je rođen u porodici kalvinističkih trgovaca prije nego što je prešao u katoličanstvo poslije vjenčanja sa bogatom ženom sa kojom je imao 11 djece.

Relativno malo se zna o njegovom životu, a njegovo djelo je dugo bilo u sijenci u poređenju sa drugim holandskim majstorima Zlatnog doba kao što je Rembrant. Vermerova djela su izašla na vidjelo u 19. vijeku.

Vermerov uspon do statusa "mega zvijezde" poklopio se sa objavljivanjem 1999. istorijskog romana Trejsi Ševalije "Devojka sa bisernom minđušom". Knjiga je inspirisana slikom koja je za sadašnju izložbu pozajmljena iz muzeja u Hagu.

Knjiga je bila inspiracija za holivudski film 2003. godine sa Skarlet Johanson i Kolinom Firtom u glavnim ulogama.

Trejsi Ševalije koja je pretpremijerno pozvana da posjeti izložbu, izjavila je da je "divno što će posjetioci na jednom mjestu vidjeti Vermerove slike i steći sopstveni utisak o umjetniku".

Spisateljica je ocijenila da je umjetnik predstavljao žene "u najboljem svjetlu, bukvalno i figurativno".

Prema njenim riječima, Vermer je slikao žene u domaćim atmosferama, kako čitaju, pišu ljubavna pisma, ili sviraju neki instrument.

Umjetnik je pokazao "šta je to biti žena", rekla je Trejsi Ševalije i dodala da je posebno šarmirana djelom "Čipkarica", koja je pozajmljena iz pariskog muzeja Luvr.

Dibits je izrazio uvjerenje da dio Vermerove privlačnosti leži u stvaranju tihih svjetova koji su toliko realistični da se gledalac osjeća izgubljeno u njima.

"Živimo u tako užurbanom svijetu. Onda stojimo pred Vermerom slikom i vrijeme stane", dodao je on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније