Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Anka Perović Radović, Radio Crne Gore ]

22. 02. 2023. 10:32 >> 10:28

NIKŠIĆ

JU "Zahumlje" pokreće projekat "Imaginarijum"

Javna ustanova "Zahumlje" u Nikšiću u okviru Kulturno-umjetničkog stvaralaštva pokreće projekat "Imaginarijum" koji će se raelizovati 9 mjeseci. Cilj je da se kroz fenomen slike afirmiše savremena umjetnička scena, a učesnici će biti renomirana imena crnogorske i regionalne kulturno umjetničke scene.

Jednom mjesečno u Sali Zahumlja kroz raznolike forme - sesije, tribine predavanja interaktivne razgovore, radionice pokušaće se rasvijetliti fenomen slike i njeno "sadejstvo", sa različitim granama umjetnosti. Zanimljiv projekat naslovljen Imaginarijum potpisuje urednica programa u Zahumlju, istoričarka umjetnosti Kristina Radović.

"Pošto se u više slučajeva slika tretira kao oblik izražavanja sadržaja u svim vrstama umjetnosti odnosno kao primarni element umjetnosi o cjelini, govorićemo o slici u književnosti, pozorištu, arhitekturi, slikarsvu, vajarstvu, grafici, fotografiji, filmu, stripu i muzici. U programu će se predstaviti i o fenomenu slike govoriti renomirane ličnosti sa regionalne i državne kullturno umjetničke scene", ističe Radovićeva za Radio Crne Gore.

Ona naglašava i cilj projekta, koji će se realizovati narednih 9 mjeseci, uz "mirovinu" tokom jula i avgusta.

"Cilj je da se kroz fenomen slike afirmiše savremena umjetnička scena i posebno kod mladje generacije razvije i sugeriše vrijednosni stav o konkretnim umjetničkim djelima", kaže autorka projekta.

Prva sesija održaće se sjutra veče i naslovljena je Slika i književnost, a svoje viđenje iznijeće istoričar književnosti i professor emeritus na Univerzitetu u Novom Sadu, Sava Damjanov i prva doktorka iz oblasti fantastične književnosti u Crnoj Gori Marijana Terić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније