Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

М.М.

01. 03. 2023. 16:22   >>  16:17

VLAOVIĆ

Iskustva S. Makedonije značajna za formiranje Muzeja savremene umjetnosti

Crna Gora je u procesu transformacije Centra savremene umjetnosti u Muzej i od velikog značaja su iskustva koja Sjeverna Makedonija ima u ovoj oblasti, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Ona boravi u zvaničnoj posjeti Republici Sjevernoj Makedoniji, gdje se sasatala sa ministarkom kulture te države Biserom Kostadinovskom - Stojčevskom.

Kako su saopštili iz Ministarstva kultre, sagovornice su izrazile zadovoljstvo zbog zajedničke organizacije izložbe djela Petra Lubarde iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti u Skoplju, koje će, kako si istakle dodatno osnažiti kulturne veze između naše dvije zemlje.

„Drago mi je da smo danas u zvaničnoj posjeti Ministarstvu kulture Republike Sjeverne Makedonije i da našim susretom dajemo doprinos jačanju prijateljskih odnosa koje naše dvije zemlje baštine,” istakla je Vlaović.

Ministarka je dodala i da “ovaj događaj svjedoči o bliskosti naše dvije zemlje i podstiče nas da zajedno njegujemo vrijednosti vrhunskih dometa.”

Na sastanku je razgovarano o daljim koracima na unapređenju saradnje i razmjeni u oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine i kreativnih industrija.

Vlaović je navela da Crna Gora posebnu pažnju poklanja i razvoju oblasti kreativnih industrija, u cilju stvaranja uslova za održivo preduzetništvo u oblasti kulture, te predstavila kreativne habove koje je Ministarstvo upostavilo u Crnoj Gori i predložila razmjenu umjetnika i programskih sadržaja na bilateralnom nivou.

“Komunikacija naših ustanova kulture u oblasti kulturne baštine i do sada je bila veoma intenzivna, pa želimo na tom temelju predložiti snažniju saradnju na polju edukacije i doedukacije stručnog kadra iz oblasti kulturne baštine, na polju primjene savremenih metoda digitalizaje arhivske, bibliotečke i konotečke građe kao i uspostavljanja informacionog sistema kulturnih dobara,” istakla je Vlaović.

Razgovarano je i o kandidaturama za Evropsku prijestonica kulture 2028, s obzirom na to da su se Budva-Boka i Skoplje našli u užem krugu za ovu prestižnu međunarodnu titulu.

Tokom boravka u Skoplju Vlaović i Kostadinovska-Stojčevska potpisaće Program saradnje u oblasti kulture između Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Sjeverne Makedonije za period 2023-2026.

Ministarka Kostadinovska - Stojčevska je rekla da je od izuzetnog značaja inteziviranje saradnje država susjeda u promociji kulture i umjetnosti putem podsredstva kulturne diplomatije.

"Međunarodna saradnja i razmjena iskustava važni su faktori za unaprijeđenje zakonodavnih okvira u oblastima kulture", istakla je Kostadinovska - Stojčevska.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније