Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Вукоман Кљајевић, Радио Црне Горе

02. 03. 2023. 08:47 >> 08:58

U BIJELOM POLjU

Međunarodna izložba mladih umjetnika "Likovni svijet"

Međunarodna izložba mladih umjetnika "Likovni svijet", autora Mihaila Lišanina, otvorena je sinoć u bjelopoljskom Centru za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" u Bijelom Polju.

Izložba se sastoji od nagrađenih radova mladih umjetnika iz 30 država koji su učestvovali na Međunarodnom konkursu revije "Likovni svijet" (2005-2016), Celje-Slovenija za umjetnike od 9 do 19 godina.

Izložba "Likovni svijet" do sada je obišla 36 država i predstavljena je u 299 galerija širom svijeta.

Putujuća galerija mladih - Celje, nakon brojnih svjetskih galerija našla je mjesto u Bijelom Polju, gdje će ljubitelji ove vrste umjetnosti u narednim danima moći, u galeriji Centra za kulturu, da pogledaju radove 40-ak autora od 130.000, koliko ih je učestvovalo na konkursu.

"Svaki rad je nagrađen što izložbu čini značajnom i daje joj dodatni kvalitet", saopštio je otvarajući izložbu umjernički direktor Centra za kulturu Dražen Konatar, koji je i sam bio jedan od nagrađenih mladih slikara na konkursu 2004. godine.

Umjetnička galerija mladih Celje je bila prva stalna galerija u Sloveniji posvećena mladim umjetnicima do 20 godina iz cijelog svijeta. Bila je jedna od 10 takvih galerija u Evropi, treća po veličini u Evropi, a deseta u svijetu.

"Ovakvi konkursi i izložbe stvaraju umjetnike čija djela nalaze i naći će mjesto na svjetskoj likovnoj sceni", istakao je Konatar, podsjećajući na primjere koji to potvrđuju.

"Pikaso je sa 14 godina slikao jednako dobro kao Rafael, ali je isto tako čitav život posvetio pokušavajući da ponovo slika kao dijete i nije nikada uspio. Zato nije slučajno što ćemo baš ovu izložbu otvoriti prvu od mnogih izložbi koje će Centar za kulturu organizovati u ovoj godini, jer ako nam djeca ne budu na prvom mjestu kada je kultura u pitanju onda ni kultura odraslih neće imati smisla", istakao je Konatar.

U tom cilju Konatar je najavio skoro otvaranje Kluba umjetnika u sklopu Centra za kulturu, uz podršku Rotari kluba Bijelo Polje, koji će biti mjesto okupljanja mladih talenata koji će moći da stiču iskustva i sarađuju sa starijim, iskusnim i potvrđenim umjetnicima da učestvuju na raznim umjetničkim radionicama i konačno shvate da su značajna karika i budućnost razvoja kulture Bijelog Polja", zaključio je Konatar.

Lišanin kaže da je na konkurs autora izložbe svake godine pristizalo od 8.000 do 10.000 radova, a koji je trajao od 2005. do 2016. godine. Nagrađeno je samo dva odsto prispjelih radova, i svi su izloženi u galeriji u Bijelom Polju. Mnogi od autora sada su već akademski slikari, profesori u srednjim i visokim školama te akademijama.

"Izložba 'Likovni svijet' prije Bijelog Polja prikazana je u Indiji, Iranu, Hong-Kongu, Rusiji, Kini, cijeloj Evropi. Među crtežima zastupljena je i grafika mlade umjetnice iz Bijelog Polja, koja je svoj rad na temu Bijelog Polja uradila kao učenica Srednje likovne škole "Petar Lubarda" na Cetinju. To je, možda, najbolja potvrda da je ovaj konkurs sjedinio mnoge mlade umjetnike iz 110 država", saopštio je Lišanin.

Otvarnje izložbe pratili su zvuci klavira mladog muzičara Omera Trubljanina, a otvaranje izložbe je najavila glumica Bjelopoljskog pozorišta Slađana Bubanja Merdović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније