Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Anadolija/M.L.B. ]

02. 04. 2023. 23:28   >>  23:28

BOGATO NASLIJEĐE

U Londonu više od 600 biblioteka

Posjedujući najveću svjetsku mrežu javnih biblioteka, londonske biblioteke privlače pažnju kako svojom bogatom zbirkom, tako i specifičnom arhitekturom.

U Londonu postoji 325 javnih biblioteka, a ovaj broj premašuje 600 sa privatnim i univerzitetskim bibliotekama.

Biblioteka sa najvećom kolekcijom na svijetu je Britanska biblioteka, smještena u centru Londona i nacionalna je biblioteka Engleske. Međutim, njena istorija ne seže daleko u prošlost, piše Anadolija.

Britanska biblioteka je otvorena 1973. godine, a bila je član Britanskog muzeja. Od 1983. u njenom fondu je nacionalni arhiv zvuka koji ima mnogo zvučnih i videozapisa, sa preko milion diskova i hiljadama traka.

Zgrada biblioteke je danas zaštićeno područje prvog stepena i ima 14 spratova.

Sa površinom od 112 hiljada kvadratnih metara, biblioteka je ujedno i najveća zgrada izgrađena u 20. vijeku u Engleskoj.

Britanska biblioteka u Londonu je druga najveća biblioteka u svijetu, ako se posmatra prostorno, ali sa najbogatijom kolekcijom od blizu 200 miliona knjiga, rukopisa, magazina i dnevnih novina, geografskih karti, notnih partitura, tonskih i vizuelnih zapisa, kao i poštanskih markica.

Knjige su smještene na policama ukupne dužine preko 750 kilometara, do kojih čitaocima nije dozvoljen pristup.

Svi koji žele neku knjigu moraju se obratiti bibliotekaru koji knjigu donosi do stola u čitaonici. Prema britanskom zakonu, primjerak svakog novog štampanog izdanja u Velikoj Britaniji obavezno mora da se dostavi biblioteci.

Osim toga, Maughan biblioteka je glavna univerzitetska istraživačka biblioteka Kraljevskog koledža u Londonu.

Neogotička zgrada iz 19. vijeka je najveća univerzitetska biblioteka u Ujedinjenom Kraljevstvu od Drugog svjetskog rata.

Još jedna izuzetna biblioteka Londona sa svojom modernom arhitekturom je Kanadska vodena biblioteka, impresivna nova zgrada projektovana kao biblioteka budućnosti. Poznata je i po svom nagibu od 60 stepeni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније