Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

18. 05. 2023. 10:30   >>  10:31

U PETAK OD 20 SATI

Predstava splitskog pozorišta "Roko i Cicibela" u Tivtu

U okviru "Festivala vjetra 2023", a u organizaciji JK Delfin, biće izvedena dramska predstava "Roko i Cicibela" po tekstu Miljenka Smoje, u petak, 19. maja u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat sa početkom u 20 časova.

Dramska predstava "Roko i Cicibela" nastala je kao diplomski rad Ivana Baranovića u septembru 2017. godine na odsjeku Gluma na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu.

Autorski tim, uz Ivana Baranovića koji igra ulogu Roka, čine Monika Vuco Carev koja igra ulogu Cicibele, kostimografkinja Ana Marin, scenografkinja Latica Zajmović, oblikovatelj svijetla i tona Miho Dolina, dok režiju potpisuje Milan Štrljić.

Kako navode u saopštenju Centra za kulturu Tivat, predstava "Roko i Cicibela" se igra na starom splitskom dijalektu, te donosi melodramatičnu ljubavnu priču koja obiluje srednjodalmatinskim šarmom i humorom.

"Drama je topla, bajkovita priča o istinskoj ljubavi koja u današnjem materijalnom svijetu sve više postaje endemska vrsta. Radnja drame 'Roko i Cicibela' temelji se na stvarnim osobama i događajima s početka dvadesetog vijeka. Prema ovom Smojinom scenariju je 1978. snimljen i dobro znani istoimeni film. Roko Ljubica, zvani Balauska, bio je ribar koji je živio na napuštenoj gajeti na Matejuški (lučica u Splitu), a zaljubio se u Dujku Bašić čiji je nadimak bio Cicibela. Ovaj siromašni par vjenčao se u crkvi Svetoga Križa u Veloj Varoši u Splitu. Nastanili su se u napuštenim gajetama i leutima, te su upali u oko turistima koji su ih snimili. Umrli su zajedno na zimu 1936./37. godine stisnuti jedno uz drugo na zemljanom tlu... U današnje vrijeme, u kojem su ljudi okrenuti stjecanjem materijalnih dobara, ova čudesna pučka legenda o najpoznatijem splitskom ljubavnom paru pokazaće nam da materijalno bogatstvo ne znači puno i da ono nije jamstvo životne sreće", navodi se u kratkom opisu predstave.

Ukaz je slobodan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније