Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

04. 06. 2015. 14:19 >> 14:11

SAMO MUŠKI ASPEKT

Knjige o ženama nedostojne najvećih nagrada

Studija provedena među šest vodećih književnih nagrada dodijeljenih u posljednjih 15 godina pokazala je da knjige o ženama rijetko pobjeđuju.

Književnica Nikola Grifit proučila je nagrađivane knjige koje su u proteklih petnaest godina osvojile književne nagrade poput Pulicera, "Man Booker Prize", "National Book Award", "National Book Critics' Circle Award", "Hugo Award" i "Newbery Medal" i zaključila da je među njima vrlo malo knjiga u kojima su protagonistkinje žene ili koje su pisane o ženama.

Za sam vrh prestižne ljestvice, nagradu Pulicer, od 15 nagrađenih knjiga nijednu nije napisala žena s aspekta žene ili djevojke, a tri nagrađene autorke pisale su o muškarcima ili dječacima.

Nijedna knjiga pisana sa ženskog gledišta ili o ženi nije smatrana dostojnom nagrade prepoznatljive kao 'najistaknutija fikcija američkog autora/ke' pa Grifit zaključuje da žene nisu zanimljive i da se ne računaju.

Situacije je vrlo slična i kod ostalih književnih nagrada i malo je vjerojatno da će prestižnije i finansijski izdašnije knjige osvojiti autor koji piše o odrastanju žene. A to znači, zaključuje Grifit, ili da su književnice sklonije samocenzuri ili da su onima koji vrednuju književnost žene zastrašujuće, neukusne ili jednostavno dosadne, prenosi Tportal.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније