RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura https://www.rtcg.me/kultura/rss.html me https://www.rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Kultura https://www.rtcg.me/kultura/rss.html Predstava “Policajci“ mješavina smiješnog i jezivog https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/339239/predstava-policajci-mjesavina-smijesnog-i-jezivog.html Predstava “Policajci” koju je po tekstu Slavomira Mrožeka režirao Aleksandar Jovanović sinoć je premijerno izvedena na Sceni Studio. Aleksandar Jovanović potpisuje adaptaciju teksta i izbor muzike, tekst je preveo Petar Vujičić, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Lina Leković, a izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Radmila Božović, Aleksandar Gavranić i Davor Dragojević.

Reditelj smatra da je trenutno stanje društva takvo da u dobroj mjeri korespondira sa onim što proizilazi iz Mrožekovog teksta “Policajci”.

“Htio sam da progovorim o nekim temama za koje sam mislio da se tiču publike kod nas ovdje i sada. Naša zajednička namjera je bila da napravimo političku tragikomediju koja u sebi ima elemente groteske, koja je u ovom slučaju više osjećanje svijeta. Mješavina smiješnog i jezivog, koje treba takođe da se otkrije kao ponor u običnom malom čovjeku što jesu svi likovi u ovom komadu, pruža publici širi prostor za promišljanje obilja tema i motiva koje Mrožek nama otvara, ne dajući do kraja izvedene čiste i jasne odgovore, već zapravo postavljajući neka pitanja koja se tiču i nas danas, 63 godine nakon praizvedbe komada”, kazao je Jovanović nakon premijere.

Glumac Aleksandar Gavranić je kazao da mu je u samom procesu bilo najteže da “otključa” tekst.

“Dugo smo se tražili - kako izgovarati ovaj tekst na sceni, a da zvuči razumljivo i prirodno. On je izuzetno zanimljiv dok se čita, međutim tek kada smo krenuli na scenu shvatili smo koliko je ovaj tekst kompleksan za izvođenje, koliko je pipav i zahtjevan”, istakao je Gavranić.

Glumac Davor Dragojević je rekao da voli ovakve uloge.

“Veoma sam zadovoljan jer mi je jako dobra glumačka ekipa s kojom igram u toku procesa davala motiv više da se i ja još više razigram. Bilo je izazovno raditi na ovako sjajnom tekstu. Trebalo je uskladiti način igre, način razmišljanja da ne bismo upali u neke zamke u koje se lako može upasti kada su ovakvi tekstovi u pitanju, ali vrijedno smo radili dva mjeseca i mogu da kažem da smo uspjeli u tome”, zaključio je Dragojević.

Predstava “Policajci” je na repertoaru i 26. i 27. oktobra.

 

]]>
26.10.2021T14:14:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/339239/predstava-policajci-mjesavina-smijesnog-i-jezivog.html
Koncert kvarteta "Talija" u četvrtak https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/339215/koncert-kvarteta-talija-u-cetvrtak.html Kvartet “Talia” koji čine flautistkinje Tamara Knežević, Angela Mijušković, Andrea Živković i Dijana Orlandić prirediće koncert u četvrtak, 28. oktobra, u KIC-u “Budo Tomović” u 20 sati. Na programu koncerta je muzika poznatih kompozitora pisana za flautu i aranžirana za kvartet flauta, među kojima su: Pjetro Maskanji (Intermeco iz opere “Kavalerija rusticana”), Žak Kastered (Flaute na raspustu), Petar Iljič Čajkovski (odlomak iz baleta ”Krcko oraščić”), Ernesto Keler (Veliki kvartet op. 92), Johan Sebastijan Bah (Badineri), Eužen Boca (Ljetnji dan na planini) i Astor Pjacola (Libertango).

Kvartet flauta “Talia” osnovan je 2007. godine. Članice kvarteta su diplomirale i magistrale u klasi profesora Ljubiše Jovanovića na Cetinju sa najvišim ocjenama. Svirale su na brojnim scenama u Crnoj Gori i u okviru festivala kao što su: Kotor Art, Purgatorije, te u sklopu projekta "Crna Gora jedna kulturna adresa”. Usavršavale su se kod uglednih internacionalih flautista kao što su: Vincent Lucas, Dejan Gavrić, Felix Renggli, Peter Lukas Graf, James Galway, Han Goulinag i dr. Rade u muzičkim školama u Podgorici i Kotoru kao i u Simfonijskom orkestru Crne Gore.

 

]]>
26.10.2021T11:01:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/339215/koncert-kvarteta-talija-u-cetvrtak.html
26. oktobar https://www.rtcg.me/kultura/kalendar/29216/26-oktobar.html Izbor i priprema: Č. Đurđić Na današnji dan 1440. obješen je Žil de Re, jedan od boraca Jovanke Orleanke. Bivši maršal Francuske optužen je za satanizam i ubistvo 140-oro djece. Njegov zločin bio je inspiracija za priču "Plavobradi".

1685 - Rođen je italijanski kompozitor Đuzepe Domeniko Skarlati, virtuoz na čembalu. Komponovao je više od 550 kompozicija za čembalo, čuvenih sonata u jednom stavu (Skarlatijev sonatni oblik). Sin čuvenog operskog kompozitora Alesandra Skarlatija, koristio je novu tehniku kojom je postizao briljantne efekte. Skarlatijeve sonate, većinom od jednog stava, imaju istorijski značaj jer se u nekima od njih nazire budući sonatni oblik, druge su rađene prema šemi fuge, dok su neke, u stvari, stilizovane igre. Po svom sadržaju veoma su raznovrsne i može se reći da odražavaju sve nijanse ljudskih osjećanja.

1759 - Rođen je Žorž Žak Danton, jedan od vođa Francuske revolucije, koji je 14. jula 1789. predvodio napad na parisku tamnicu Bastilju. Kao protivnik revolucionarnog terora sukobio se sa Robespjerom; optužen je za saradnju s neprijateljima republike i pogubljen na giljotini 1794.

1768  - Šćepan Mali, koga su Crnogorci prihvatili za vladara, vjerujući da je ruski car Petar III, predvodio je crnogorsku vojsku u bici protiv Turaka na Čevu. U tom okršaju odnio je značajnu pobjedu koja ga je, donekle, vojnički rehabilitovala nakon poraza crnogorske vojske u Ostroškom klancu i njegovog bjekstva poslije te bitke.

1861 - U Frankfurtu je prikazan rad prvog uređaja za prenos govora, koji je njegov konstruktor Johan Filip Reis nazvao telefon. Kao pronalazač prvog upotrebljivog telefona (1876) smatra se Amerikanac Aleksandar Graham Bel.

1863 - U Ženevi je počela četvorodnevna međunarodna konferencija 14 zemalja na kojoj je osnovan Crveni krst i objavljeni principi koji su 1864. poslužili kao osnova za usvajanje Ženevske konvencije o zaštiti žrtava rata.

1886 - U podgoričkoj novoj varoši osvještan je spomenik velikom vojvodi Mirku. Svečanosti je prisustvovao i knjaz Nikola. U prigodnom govoru, Knjaz je rekao da je to spomenik junačkim vrlinama crnogorskog naroda, sjećanje na junake iz 1862. i na njihovog predvoditelja velikog vojvodu od Grahovca.

1909 - U Kunku kod Nikšića rođen je crnogorski književnik i prosvjetni radnik Vladimir Mijušković. Prvi je crnogorski književnik iz međuratnog perioda čija su djela izvođena na pozorišnoj sceni. Napisao je veliki broj drama i komedija, ali je poznatiji kao pripovjedač. Objavio je zbirke pripovjedaka "Gorštaci" i "Tragom vremena", a zaostavštinu čine romani "Raskršće", "Klizave okuke" i "Zaloga". U znak sjećanja na Vladimira Mijuškovića, koji je umro 30. novembra 1963,  Književna zajednica u Nikšiću nosi njegovo ime.

1916 - Rođen je francuski državnik Fransoa Miteran, koji je kao prvi socijalista u maju 1981. izabran za predsjednika Francuske i ostao na tom položaju 14 godina. U Drugom svjetskom ratu bio je jedan od vođa francuskog Pokreta otpora, a od 1971.  lider Socijalističke partije Francuske.

1955 - Parlament Austrije prihvatio je, dan poslije odlaska posljednjih savezničkih okupacionih vojnika, Državni ugovor kojim se ta zemlja obavezala na stalnu neutralnost.

1961 - Nobelovu nagradu za književnost dobio je jugoslovenski književnik Ivo Andrić i tako postao prvi Jugosloven, dobitnik te prestižne svjetske nagrade.

1972 - Umro je ruski konstruktor aviona i helikoptera Igor Ivanovič Sikorski, koji je konstruisao prvi uspješan helikopter, a 1913. prvi izgradio avion sa više motora. Godine 1919. emigrirao je u Sjedinjene Američke Države gdje je nastavio rad na konstrukciji novih tipova aviona i helikoptera.

 

1972 - U kampanji Saveza komunista Jugoslavije protiv "anarholiberala" smijenjeni su najviši funkcioneri Komunističke partije Srbije Marko Nikezić i Latinka Perović. Nakon toga smijenjeni su i funkcioneri u državnom aparatu i privredni rukovodioci koji su se zalagali za liberalizaciju i modernizaciju društva.

2004 - Prvi put je u Crnoj Gori obilježen 24. oktobar, dan Ujedinjenih nacija. Tim povodom šef crnogorske diplomatije Miodrag Vlahović i premijer Milo Đukanović priredili su za visoku delegaciju svjetske organizacije na čelu s  predstavnicom Programa UN za razvoj Nikol Harington svečani prijem.

2011 - Poznati albanski pisac Ismail Kadare, koji živi i radi u Parizu, prvi put je gostovao u Podgorici. Na književnoj večeri u KIC-u “Budo Tomović” promovisan je Kadareov roman “Pad kamenog grada”, koji su  s albanskog na crnogorski jezik preveli Sail Smaka i Varja Đukić, a objavili knjižara “Karver” i NVO “Prostori” iz Podgorice.

2012 - U Britanskom arhivu skinuta je oznaka tajnosti sa zapisa o osnivanju Nirnberškog suda za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata. Zapis otkriva da se britanska vlada protivila osnivanju tog suda, jer je željela da odabrani nacistički lideri budu pogubljeni po kratkom  postupku, a drugi poslati u zatvor bez suđenja. “Gardijan” je tim povodom objavio da je Vinston Čerčil taj prijedlog iznio na konferenciji u Jalti, u februaru 1945, te da su ga odbili Frenklin Ruzvelt, koji je vjerovao da će američka javnost tražiti odgovarajuće suđenje, i Josif Visarionovič Staljin, koji je tvrdio da javna suđenja imaju izuzetnu propagandnu vrijednost.

 

Na današnji dan dogodilo se i sljedeće:

1842 - Rođen je ruski slikar Vasilij Vasiljevič Vereščagin, autor monumentalnih kompozicija iz rusko-turskog rata (1877-78).

1905 - Sporazumom u Karlštadu Norveška se odvojila od Švedske i postala nezavisna kraljevina sa kraljem Hakonom VII.

1911 - U Kini je ukinuta monarhija i proglašena republika sa Sun Jat Senom kao privremenim predsjednikom.

2000 - Na sastanku u Bukureštu Savezna Republika Jugoslavija je postala punopravni član Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu.

]]>
26.10.2021T00:00:00 +0100 Kalendar https://www.rtcg.me/kultura/kalendar/29216/26-oktobar.html
Boldvin bio oprezan sa oružjem na snimanju filma https://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/339108/boldvin-bio-oprezan-sa-oruzjem-na-snimanju-filma.html Kamerman koji je učestvovao na snimanju filma "Rđa", tokom kojeg je Alek Boldvin smrtno ranio direktorku fotografije i povrijedio reditelja, rekao je da je glumac inače bio oprezan sa oružjem i da mu je rečeno da je pištolj rekvizit "bezbjedan", prenosi danas Glas Amerike. Rid Rasel je policiji rekao da je Boldvin uvježbavao scenu u kojoj je trebalo da izvuče pištolj i da ga uperi u kameru.

Trenutak kada je fatalno pogođena direktorka fotografije Halina Hačins nije snimljen. Reditelj Džoel Suza, koji je stajao iza Hačinsove, je ranjen.

Rasel je ponovio da je Boldvinu pištolj rekvizit dao pomoćnik reditelja Dejv Hols, koji mu je rekao da je bezbjedan za upotrebu, kao i da je glumac inače oprezan sa oružjem.

Prema Raselovom iskazu, na snimanju je tog dana bilo problema.

Nekolicina kamermana je napustila set tvrdeći da nijesu plaćeni. Rasel kaže da nije siguran da je neko provjerio oružje prije nego što ga je dao Boldvinu.

Reditelj Suza je rekao da je u momentu kada je Boldvin ispalio metak bio fokusiran na to kako će scena biti snimljena, te da se sjeća da je čuo da je pištolj rekvizit "bezbjedan".

Mnogi su prstom uperili u pomoćnika reditelja Dejva Holsa, koji je Boldvinu dao pištolj. Hols nije komentarisao ove tvrdnje.

Boldvin je fatalno ranjavanje Haline Hačins opisao kao "tragični incident".

]]>
25.10.2021T10:01:00 +0100 Film i pozorište https://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/339108/boldvin-bio-oprezan-sa-oruzjem-na-snimanju-filma.html
Umro Džejms Majkl Tajler, Gunter iz serije Prijatelji https://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/339100/umro-dzejms-majkl-tajler-gunter-iz-serije-prijatelji.html Američki glumac Džejms Majkl Tajler, poznat po ulozi Guntera u seriji "Prijatelji", preminuo u 60. godini, javili su mediji. Tajler je umro u svojoj kući u Los Anđelesu. Bolovao je od raka prostate od 2018. godine.

Njegov lik Guntera, sarkastičnog menadžera kafića Central Park u kojem su se okupljali "prijatelji", pojavio se u 150 epizoda u 10 sezona popularne američke serije iz 1990-tih.

]]>
25.10.2021T08:50:00 +0100 Film i pozorište https://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/339100/umro-dzejms-majkl-tajler-gunter-iz-serije-prijatelji.html
Kakvo je "filmsko" oružje i zašto je opasno https://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/339015/kakvo-je-filmsko-oruzje-i-zasto-je-opasno.html Nakon tragedije koja se dogodila na setu filma "Rast" kada je glumac Alek Boldvin ispalio hice iz scenskog pištolja, usmrtio snimateljku i direktorku fotografije Galinu Hačins i ranio reditelja Džoela Sozu, nametnulo se pitanje oružja i municije koja se koristi u filmskoj industriji.

Razlog zbog kojeg su ćorci toliko uvjerljivi je to što su to u suštini modifikovani pravi meci.

Savremeni meci napravljeni su od patrone, koja se sastoji od čaure sa barutom u prahu.

Kada pištolj opali, zapali se barut i to ispaljuje metak prikačen na početku čaure.

Pravi meci imaju metalni projektil, a ćorci materijal poput pamuka ili papira koji je prikačen napred.

Iako se ovo oružje smatra nefunkcionalnim, kao pištolji na kapisle, scenski pištolji mogu biti i pravo oružje na filmskim setovima.

Kada se koriste zajedno to izgleda autentičnije - pucanj iz scenskog pištolja ima glasan zvuk - bang, trzaj i onaj bljesak koji stvara barut.

Da li su se ovakvi incidenti ranije dešavali?

Da. Možda se sjećate glumca Brendona Lija, sina legende borilačkih vještina Brusa Lija.

Brendon Li poginuo je u 28. godini tokom snimanja filma Vrana 1993.

Tada ga je greškom pogodio metak iz pištolja sa školskom municijom.

Ovakvi meci se koriste za krupni plan i treba ih ukloniti kad se ubace ćorci.

Kada je Li pogođen, kamera je nastavila da snima.

Da je nešto pošlo naopako shvatili su tek na kraju scene kada nije ustao.

U drugom incidentu 1984. godine, američki glumac Džon Erik Heksum počeo je da se šali na snimanju televizijske emisije pošto ga je iznerviralo što kasne sa snimanjem.

Napunio je revolver ćorcima, zavrtio burence, stavio cev na čelo i opalio.

Za razliku od Lija koga je ubio projektil, njemu je sama eksplozija bila dovoljno jaka da probije lobanju. Preminuo je nekoliko dana kasnije u bolnici.

 

]]>
24.10.2021T08:03:00 +0100 Film i pozorište https://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/339015/kakvo-je-filmsko-oruzje-i-zasto-je-opasno.html
Marini Abramović uručena nagrada Princeze od Asturije https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338937/marini-abramovic-urucena-nagrada-princeze-od-asturije.html Umjetnici performansa Marini Abramović sinoć je na ceremoniji u Ovijedu uručena španska nagrada Princeze od Asturije za izuzetan doprinos u umjetnosti.

Nagrada Marini Abramović jedna je od osam koju fondacija Princeze od Asturije, nazvana po španskoj princezi Leonor, godišnje dodjeljuje u raznim oblastima, uključujući književnost, sport, nauku, komunikacije.

Kako je ranije saopštila fondacija, Marina Abramović je svojim radom "otkrila do sada nepoznatu čulnu i duhovnu komponentu".

Žiri je u obrazloženju naveo da hrabrost Marine Abramović, njena posvećenost apsolutnoj umjetnosti i privrženost avangardi, pružaju dirljiva iskustva koja zahtijevaju intenzivnu vezu sa gledaocem, što je čini jednom od najinspirativnijih umjetnika svog vremena.

U Ovijedu je ove nedjelje otvorena izložba Marine Abramović na kojoj je predstavila djelove svog opusa.

]]>
23.10.2021T10:04:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338937/marini-abramovic-urucena-nagrada-princeze-od-asturije.html
Boldvin: Nemam riječi da izrazim šok i tugu https://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/338920/boldvin-nemam-rijeci-da-izrazim-sok-i-tugu.html Američki glumac Alek Boldvin rekao je da je "skrhan" poslije nesreće u kojoj je pucnjem iz pištolja na snimanju filma u SAD ubio direktorku fotografije. "Nemam riječi da israzim šok i tugu poslije tragične nesreće u kojoj je ubijena Halina Hačins, supruga, majka i naša duboko cijenjena koleginica", napisao je Boldvin na Tviteru poslije jučerašnjeg događaja na snimanju kaubojskog filma u američkoj državi Nju Meksiko.

Boldvin je pucao iz pištolja replike na snimanju vesterna i ubio direktorku fotografije Halinu Hačins i ranio reditelja Džela Suzu. Oni su pogođeni iz pištolja sa startnom municijom koja se koristi u filmskoj industriji.

"U potpunosti sarađujem sa policijskom istragom o tome kako se desila ova tragedija", napisao je Boldvin.

Ekipa je radila na snimanju filma "Rust".

Halina Hačins, 42, evakuisana je helikopterom do obližnje bolnice gdje su je ljekari proglasili mrtvom. Reditelj Džoel Suza, 48, primljen je u bolnicu ali je kasnije otpušten, prenijela je jedna od glumica iz ekipe.

Istraga je u toku, nema optužnica

Policijska istraga je u toku i nema optužnica u vezi sa incidentom na popularnoj filmskoj lokaciji, navode mediji.

Prema listu Holivud Riporter koji se poziva na portparola produkcije radi se o "nesreći" sa rekvizitom koji je trebalo da bude napunjen ćorcima.

Služba Šerifa Santa Fea je takođe naznačila da je incident povezan sa oružjem koje je bilo rekvizit na snimanju.

"Cio kasting i cijela ekipa potpuno su poraženi današnjom tragedijom i upućujemo iskreno saučešće prododici Haline i njenim bližnjim", rekao je portparol produkcije u saopštenju i dodao da je snimanje filma prekinuto na neodređeno vrijeme i da sarađuju u potpunosti sa istragom.

]]>
22.10.2021T20:42:00 +0100 Film i pozorište https://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/338920/boldvin-nemam-rijeci-da-izrazim-sok-i-tugu.html
Premijera predstave “Policajci“ https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338860/premijera-predstave-policajci.html Premijera predstave “Policajci” Slavomira Mrožeka, u režiji Aleksandra Jovanovića, biće izvedena u ponedjeljak 25. oktobra u 20 sati na Sceni Studio u Crnogorskom narodnom pozorištu. Aleksandar Jovanović potpisuje adaptaciju teksta i izbor muzike, tekst je preveo Petar Vujičić, scenografkinja je Ivanka Vana Prelević, kostimografkinja Lina Leković, za scenski govor zadužena je Dubravka Drakić, izvršna producentkinja Janja Ražnatović.

U predstavi igraju: Srđan Grahovac, Dejan Ivanić, Radmila Božović, Aleksandar Gavranić i Davor Dragojević.

Na današnjoj konferenciji za novinare govoreći o ključnim odrednicama drame koje su opredijelile direktora Marka Baćovića i Savjet CNP-a da uvrste ovo djelo u repertoarski plan za 2021. godinu, PR CNP Zorana Kralj je istakla da iako je drama napisana 1958. godine u post-staljinističkoj komunističkoj Poljskoj, ona ne gubi ni danas na aktuelnosti, uz sve promjene istorijskih, društvenih i ideoloških okolnosti, te i dalje živo, vješto i precizno progovara o strahu, podaništvu, totalitarnim društvima i o prirodi svake vlasti.

Kralj je podsjetila da je ova drama prvi put postavljena u CNP-u 1962. godine, u režiji Petra Perišića.

Naglašeno je da i ovaj angažman Aleksandra Jovanovića potvrđuje politiku Pozorišta koja pozicionira Scenu Studio kao, između ostalog, i prostor za mlade reditelje, pozorišne stvaraoce i profesionalce.

Reditelj Aleksandar Jovanović je kazao da su “Policajci” intimna, kamerna predstava sa jednom gorućom temom.

“U pitanju je strah od slobode u zatvorenom i zarobljenom društvu, strah koji parališe, inhibira i kvari ljudsko lice i daje mu upravo neke groteskne crte, po čemu je Mrožek decenijama svog stvaralaštva bio i prepoznat, dajući jednu iskrivljenu, a za njega sasvim normalnu sliku svijeta. Pokušao sam da čitajući 'Policajce' žanrovski (mada je danas o žanrovima teško govoriti) kao političku tragikomediju sa određenim elementima groteske učinim dovoljno jasnom, razumljivom i plastičnom, imajući na umu i sam tekst koji je veoma zgusnut, zbijen, jezički komplikovan i kodifikovan tako da u zajedničkom radu u ovako maloj ekipi dođemo do te željene komunikativnosti sa publikom”, kazao je mladi reditelj na konferenciji za novinare.

Srđan Grahovac, kojem je povjerena uloga šefa policije je istakao da u tekstu ima mnogo prostora za glumački izraz.

Predstava “Policajci” je na repertoaru i 26. i 27. oktobra.

 

]]>
22.10.2021T20:04:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338860/premijera-predstave-policajci.html
Promovisan film "Antička Duklja" https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338904/promovisan-film-anticka-duklja.html Turistička organizacija Podgorice predstavila je novi promotivni film "Antička Duklja" , sa ciljem dodatne promocije i turističke valorizacije ovog izuzetno važnog lokaliteta u kulturnom, istorijskom i turističkom smislu. Direktorica Turističke organizacije Podgorice Irena Rogošić navela je da je uvjerena da će ovaj film i brojne promotivne aktivnosti ne samo privući pažnju turista nego i probuditi svijest domaće javnosti o kakvom bogatstvu se radi i šta sve možemo da postignemo i dobijemo adekvatnom valorizacijom i uređenjem tog prostora.

Na samo 3 kilometra od Podgorice, arheološki lokalitet Duklja na čaroban, a istovremeno i dramatičan način prikazuje jednu epohu i svjedoči o civilizacijskim tokovima i bogatom kulturnom i istorijskom nasljeđu Glavnog grada.

„Promotivni film o Duklji značajan je i zbog načina na koji je urađen, zbog spleta različitih umjetnosti kojim se promoviše lokalitet.Ovo je jedan divan projekat Turističke organizacije Podgorice koji treba da bude dobro podržan i da se plasira što više može, jer je ovo samo početak adekvatne valorizacije Duklje”, istakla je dr Anastazija Miranović, stručni konsultant na projektu.

Da su građani Podgorice i Crne Gore privilegovani zbog ovako značajnog arheološkog lokaliteta potvrdio je i glavni protagonista filma, Konstantin Kostjukov, koji je sa zadovoljstvom dao svoj lični pečat ovom projektu te naveo da u daljoj promociji filma najznačajniju ulogu imaju mediji.

„Mi smo pokušali da osvijetlimo značaj tog lokaliteta i da blagom rekonstrukcijom atmosfere zaokružimo jednu formu koja će imati snagu i podstaći sve nas da snažnije razmišljamo o tom izuzetnom lokalitetu“ istakla je Vanja Pantović, direktorica Baletske škole „Princeza Ksenija“.

Podsjećamo, u okviru promocije pješačke kulturno-istorijske rute Osvrt na prošlost stazama preko brda Gorice prethodne sedmice su, uz pratnju turističkog vodiča, do Duklje prošetali predstavnici turističke privrede grada.

]]>
22.10.2021T18:37:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338904/promovisan-film-anticka-duklja.html
Premijera i reprize predstave "Tobelije" odloženi https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338868/premijera-i-reprize-predstave-tobelije-odlozeni.html Predstava "Tobelija" čije je izvođenje bilo planirano za 24, 26. i 27. oktobra odložena je do daljnjeg zbog bolesti članova ansambla, obavijestilo je Kraljevsko pozorište "Zetski dom". Kako dodaju u tom pozorištu za pomenute datume bila je planirana premijera i reprize predstave “Tobelija”, koja je rađena prema tekstu Ljubomira Đurkovića, a u režiji Mirjane Medojević.

O novim terminima izvođenja javnost će blagovremeno biti obaviještena.

]]>
22.10.2021T15:05:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338868/premijera-i-reprize-predstave-tobelije-odlozeni.html
"Poslije zime" crnogorski kandidat za Oskara https://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/338852/poslije-zime-crnogorski-kandidat-za-oskara.html Dugometražni igrani film "Poslije zime", prema scenariju Ivana Bakrača, u režiji Ivana Bakrača, producentske kuće "Artikulacija film" d.o.o, crnogorski je kandidat za 94. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji najbolji međunarodni film u 2021. godini, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete nauke, kulture i sporta. Iz tog vladinog resora dodaju da je odluku jednoglasno donijela Selekciona komisija Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta u sastavu: predsjednik Ivan Marinović, reditelj i članovi: Gojko Berkuljan, reditelj; Goran Bjelanović, reditelj; Edin Jašarović, producent; Žana Gardašević, glumica; Radisav Jevrić, dramaturg i Ilija Subotić, producent.

Javni poziv Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta bio je otvoren od 24. septembra do 11. oktobra 2021. godine, a film "Poslije zime" bio jedini prijavljeni kandidat.

]]>
22.10.2021T13:18:00 +0100 Film i pozorište https://www.rtcg.me/kultura/filmipozoriste/338852/poslije-zime-crnogorski-kandidat-za-oskara.html
Dani mladih ukrajinskih talenata u KIC-u https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338828/dani-mladih-ukrajinskih-talenata-u-kic-u.html Kulturno- nformativni centar "Budo Tomović" biće domaćin manifestacije "Dani mladih ukrajinskih talenata u Crnoj Gori" koja će se održati od 25. do 31. oktobra. Događaj će obuhvatiti koncert talentovanih ukrajinskih vokalnih umjetnika uzrasta od 14 do 16 godina koji će biti upriličen 25. oktobra sa početkom u 20 sati. Koncertu će prethoditi otvaranje izložbene postavke od 19h, a obuhvatiće radove djece i omladine, uzrasta od 5 do 25 godina. Posjetioci će moći da je pogledaju do 31. oktobra.

Manifestaciju organizuju Udruženje za razvoj međunarodnih odnosa ADRUM, uz podršku organizacije STUDIORAR i KIC-a “Budo Tomović”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informacione politike Ukrajine. Generalni partner je kompanija Windrose Airlines.

U okviru muzičkog segmenta dogđaja, na koncertu će nastupiti pobjednici državnih i međunarodnih takmičenja Daniil Usov, Kateryna Derevinska i Kristina Brutyan, koji će se pored izvedbi svjetskih poznatih hitova predstaviti i ukrajinskim pjesmama. Riječ je o mladim umjetnicima koji su već imali prilike da pokažu svoj talenat na brojnim festivalima u Ukrajini i šire i vrlo uspješno grade svoje muzičke karijere.

U okviru likovnog segmenta biće otvorena izložba oko 60 radova pobjednika III međunarodnog umjetničkog festivala MALYUY.UA. Selekcija radova odraz je vještina mladih umjetnika iz cijele Ukrajine, uključujući i marginalizovane grupe – djecu boraca, ratnih invalida, djecu bez roditelja…

Najbolje radove je birao cijenjeni žiri crnogorskih kulturnih i umjetničkih poslenika predsjedavajuća žirijem Anastasija Miranović, a dok su članovi bili Darko Drljević, Snežana Burzan, Mirko Dragović, Vanja Vuković, Gordana Tomašević, Roman Đuranović, Matan Vukčević i Hajdana Kostić. Predstavljeni radovi su na različite teme, a mladi umjetnici su u izradi koristili razne tehnike (ulje, akvarel, gvaš, olovke, rapidograf, kolaži, računarska grafika itd).

Više informacija o manifestaciji je na zvaničnom sajtu: http://adrum.com.ua/ kao i na Facebook i Instagram stranici https://www.facebook.com/events/340002007729021 @adrum.ukraine

]]>
22.10.2021T10:49:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338828/dani-mladih-ukrajinskih-talenata-u-kic-u.html
Alek Boldvin ubio ženu na snimanju https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338813/alek-boldvin-ubio-zenu-na-snimanju.html Glumac Alek Boldvin slučajno je ubio ženu iz snimateljske ekipe, a ranio režisera i scenaristu novog filma "Rust".

Glumac je, kako prenosi Gardijan, ubio direktorku fotografije rekvizitnim pištoljem i ranio reditelja Džoela Souza, prenosi Gardijan reči vlasti u Nju Meksiku.

"Šerif potvrđuje da su dvije osobe upucane na setu Rasta. Direktorka fotografije Hejlina Hačins (42) i reditelj Džoel Souza (48) upucani su kada je opalio rekvizitni pištolj koji je koristio glumac i producent Alek Boldvin (68)", navedeno je u izvještaju šerifa.

Nije saopšteno koliko su ozbiljne Souzine povrede.

Navedeno je da je istraga otvorena i aktivna, i da nisu preduzete pravne radnje povodom ovog incidenta.

Iz šerifove kancelarije rečeno je Gardijanu da je Boldvin svojevoljno razgovarao sa istražiteljima i da je nakon razgovora otišao.

Predstavnici za medije Aleka Boldvina izjavili su da je do incidenta došlo pošto je glumac opalio iz pištolja sa lažnom municijom, ne navodeći detalje.

Snimanje je zaustavljeno.

]]>
22.10.2021T07:41:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338813/alek-boldvin-ubio-zenu-na-snimanju.html
Promocija romana Ilije Đurovića večeras u "Dodestu" https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338370/promocija-romana-ilije-djurovica-veceras-u-dodestu.html Roman crnogorskog pisca Ilije Đurovića “Sampas“ biće predstavljen večeras podgoričkoj publici‚ u sali Dodest, u 20 sati.

O romanu će sa autorom razgovarati pisac i novinar Brano Mandić.

Ilija Đurović (1990, Podgorica) piše prozu, poeziju, drame i filmska scenarija. Priče su mu objavljene u domaćim i stranim antologijama: Vranac / najbolja kratka priča 2010 (Podgorica, 2010), A Sea of Words (Barselona, 2011, 2012), Dosta je bilo priče (Crna Gora, Hrvatska, 2011), Best European Fiction 2016 (Dalkey Archive Press, USA, 2015), Vranac / najbolja kratka priča 2016, kao i u domaćim i stranim časopisima za književnost.

Za nezavisnu izdavačku kuću Žuta kornjača iz Podgorice, čiji je osnivač i urednik, objavio je zbirke priča "Oni to tako divno rade u velikim ljubavnim romanima" (2014) i "Crne ribe" (2016). Prvu zbirku poezije "Brid" objavio mu je "Treći Trg" (Beograd, 2018, nagrada Beogradskog festivala poezije i knjige Trgni se! Poezija! 2018).

Autor je dramskog teksta "Sobe", prema kojem je reditelj Mirko Radonjić režirao istoimenu predstavu u produkciji dramskog studija Prazan prostor iz Podgorice. Ko-autor je dramskog teksta "Uspavani", nagrađenog na konkursu za najbolji domaći dramski tekst Crnogorskog narodnog pozorišta. Od 2013. živi i radi u Berlinu.

]]>
21.10.2021T10:24:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338370/promocija-romana-ilije-djurovica-veceras-u-dodestu.html
Promocija "Male Dolores" Josipa Tripovića https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338502/promocija-male-dolores-josipa-tripovica.html Nova knjiga Josipa Tripovića “Mala Dolores” biće predstavljena u petak, 22. oktobra, u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 19 sati. Uz autora o knjizi će govoriti prof. dr Igor Lakić, a odlomak iz knjige će čitati Miomir Đurović.

Kako naglašavaju u saopštenju KIC-a, ovo je druga knjiga Josipa Tripovića, a prva “Kad dodirneš dno” je objavljena 2012.godine.
Obije knjige se nalaze u Nacionalnom sveučilištu u Zagrebu od avgusta 2021. Za iste se planira promocija u Hrvatskoj.
 
Napominju da važe mjere Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
 

]]>
19.10.2021T17:38:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338502/promocija-male-dolores-josipa-tripovica.html
Izraelski ronilac pronašao krstaški mač https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338471/izraelski-ronilac-pronasao-krstaski-mac-.html Izraelski ronilac je u blizini obale Sredozemnog mora na sjeveru Izraela pronašao drevni mač za koji stručnjaci kažu da datira iz vremena krstaša.

Uprava za antikvitete Izraela je rekla da je ronilac tokom vikenda ronio u tom području i na 150 metara od obale primijetio pregršt drevnih predmeta, uključujući lengere, grnčariju i mač dug jedan metar.

Stručnjaci kažu da je na tom mjestu bilo sklonište drevnih brodova i da tamo ima puno arheološkog blaga, od kojih neko datira od pre 4.000 godina, ali ga je teško pronaći jer se pijesak stalno pomjera.

Ronilac je predao mač vladinim stručnjacima koji su procijenili da je oružje staro oko 900 godina.

Nir Distelfeld, inspektor u upravi za antikvitete iz jedinice koja sprečava krađu, rekao je da je mač obavijen morskim organizmima, ali da je očito napravljen od gvožđa, te da je otkriće fascinatno jer se radi o ličnom predmetu koji vas vraća 900 godina unazad "u drugo doba, sa vitezovima, oklopima i mačevima".

Mač će biti očišćen i dalje analiziran, a roniocu Šlomiju Kacinu je data zahvalnica jer je postupio kao dobar građanin.

]]>
19.10.2021T10:45:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338471/izraelski-ronilac-pronasao-krstaski-mac-.html
Stand up Kruševac Geto u Kotoru https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338459/stand-up-krusevacgetou-kotoru.html Na velikoj sceni JU Kulturni centar “Nikola Đurković” u Kotoru nastupiće Nikola Trišić Triša i Nikola Milenković Čami, poznatiji kao Kruševac Geto. Svoj prvi nastup u Crnoj Gori imaće u četvrtak veče od 20h. Popularni comedy dvojac koje na društvenim mrežama prati više od 600.000 ljudi od marta ove gdine oprobali su se i  nastupima uživo. 

Prodaja ulaznica po cijeni od pet eura biće na blagajni KC dva sata prije početka nastupa.

Broj mjesta ograničen.

]]>
19.10.2021T09:27:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338459/stand-up-krusevacgetou-kotoru.html
Otvorena izložba “Kotor okom Zdravka Velimirovića” https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338456/otvorena-izlozba-kotor-okom-zdravka-velimirovica.html U Galeriji solidarnosti otvorena je izložba fotografija “Kotor okom Zdravka Velimirovića”, gdje su, osim fotografija o Kotoru i Crnoj Gori, predstavljeni i Velimirovićevi dokumentarni filmovi posvećeni Kotoru, “Kako spasiti grad” i “U spomen slavne mornarice”. O djelu i životu Zdravka Velimirovića, jugoslovenskog reditelja, scenariste i profesora filmske režije, govorio je novinar Dušan Davidović koji je, otvarajući izložbu, ustvrdio kako se Velimirović još jednom predstavlja gradu za koji je toliko vezan.

“Dolaskom sa porodicom sa Cetinja u Kotor, Zdravko je u našem gradu stekao gimnazijsko obrazovanje, ali i prihvatio specifičan način života Kotora toga vremena koji mu je, kako je rado isticao, pomogao da se kasnije uključi u intenzivne tokove velegrada. Uostalom, u autobiografskim bilješkama Zdravko je izdvajao Cetinje i Kotor kao gradove koji su posebni u njegovom životu, ali i kojima se vraćao kasnije kroz plodno stvaralaštvo”, kazao je Davidović.

Na kanskom festivalu ovog je ljeta prikazan rimejk Velimirovićevog filma “Dan četrnaesti”, a pamte se i njegova druga filmska ostvarenja koja je radio sa poznatim glumcima. Inspirisan Kotorom i Bokom, snimio je pet kratkih i jedan dugometražni film o Kotoru. Velimirović, dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, bio je redovan član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, a umro je 2005. godine u Beogradu.

 

 

]]>
19.10.2021T09:12:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338456/otvorena-izlozba-kotor-okom-zdravka-velimirovica.html
"Inspirisani djelom kralja Nikole, možemo prevazići podjele" https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338390/inspirisani-djelom-kralja-nikole-mozemo-prevazici-podjele.html Ove godine se navršava vijek od smrti i 180 godina od rođenja kralja Nikole. Tim povodom Javna ustanova “Muzeji i galerije” Nikšić organizovala je trodnevni program koji je završen svečanom akademijom pod nazivom “Na bijelu Onogoštu zastava se moja vije”, po stihovima kralja Nikole.

Iako je rođen prije 180 godina, a umro prije stotinu, ličnost kralja Nikole nije na pravi način ni istražena, niti prikazana, smatra v.d.direktora Javne ustanove “Muzeji i galerije” Nikšić Vesna Todorović. Naglašava da inspirisani njegovim likom i djelom, možemo prevazići podjele.

"Čini mi se da je kralj Nikola ta ličnost koja na najbolji mogući način nam te naše srpsko-crnogorske odnose i, da kažem, te besmislene diobe, možda je on taj preko čijeg lika možemo da nekako zaboravimo na te diobe”, kazala je Vesna Todorović,  v.d.direktora “Muzeja i galerija”.

Prvog dana obilježavanja značajnih godišnjica promovisana je knjiga “Kralj Nikola, car junaka” Dušana Babca, a drugog je organizovan okrugli sto na temu “Pisana riječ kralja Nikole”.

Svečanu akademiju u Nikšiću osmislo je reditelj Goran Bjelanović koji je na kraju i govorio svoju pjesmu posvećenu kralju Nikoli.

]]>
18.10.2021T16:12:00 +0100 Kulturna galaksija https://www.rtcg.me/kultura/kulturna-galaksija/338390/inspirisani-djelom-kralja-nikole-mozemo-prevazici-podjele.html