Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

25. 06. 2022. 17:20   >>  17:17

HERCEG NOVI

Guitar Art Summer Fest otvara najbolji gitarista svijeta

Živa legenda svjetske gitare Tomi Emanuel premijerno će na GASF u Herceg Novom izvesti neke od numera sa aktuelnog albuma sa kojim je krenuo na svjetsku turneju.

Do tada podsjećamo, najveći rokenrol časopis "Rolling Stone" proglasio je Emanuela za najboljeg gitaristu 1990. godine, dok su čitaoci najvećeg medijskog autoriteta za gitariste "Guitar Player" Emanuela ogromnom većinom izabrali za najboljeg akustičnog gitaristu svih vremena.

Sam Emanuel je najponosniji na priznanje "Certified Guitar Player" koji pored njega nose još samo trojica svjetskih gitarista, a koje je lično odabrao Čet Etkins, Tomijev najveći uzor i legendarni majstor gitare iz Nešvila.

Australijski mag gitare sarađivao je sa brojnim muzičarima među kojima su i Erik Klepton, Džo Satriani, Stivi Vonder ili legendarni Les Pol koji je neposredno pred kraj života za Emanuela proročki rekao da "ima sve kvalifikacije da bude velikan".

Evropskoj publici poznata je i saradnja sa Emanuela sa Vlatkom Stefanovskim i Štohelom Rozenbergom u supergrupi "Kings of Strings", koju je 2012. godine okupio upravo beogradski Guitar Art festival, producirajući im album i turneju "First Step".

I publika i muzički znalci izdvajaju dva kvaliteta Tomija Emanuela koji definišu njegovu veličinu.

Prvi je, izvanredno sviranje gitare, što potvrđuju i stručnjaci koji ga svrstavaju među najveće gitariste planete .

Njegovo sviranje je čudesno jer, da bi se zvučno postiglo ono što Tomi postigne samostalno, bilo bi potrebno da sviraju barem tri muzičara.

Ko još može da kada, na primer, svira “Day Tripper“ istovremeno svira ritmičku podlogu, zaroni u rif i otpjeva melodiju, i to sve zajedno na jednoj akustičnoj gitari?

Drugi aspekt Emanuelove muzike koji se uveijk pominje, bez prvog ne bi bio toliko moćan niti toliko privlačan a odnosi se na: uživanje, jer jedno je svirati višedimenzionalne aranžmane besprekorno na akustičnoj gitari, a drugo činiti to sa osmijehom, dokazom autentičnog i neobuzdanog uživanja koji predstavlja neodoljiv poziv slušaocu.

Emanuel to ovako objašnjava: „Radost je uvijek prisutna jer ja za njom tragam u muzici.

Vidjeti iznenađenje u očima ljudi je vrijedno življenja i rada… ne mogu a da ne sviram ljudima svim srcem koje je preplavljeno radošću zato što se nalazim u trenutku za koji sam cijeloga života radio. I evo ga!”

Premda je Emanuelovo izražavanje instrumentalne prirode, on prilazi gitari i kao vokal,vodeći računa o svakoj nijansi i frazi.

Njegove pjesme su isto osvjetljene lirskim melodijama koje dopiru do srca, poput prelijepe ode koju je posvetio ćerki (Angelina) ili velike priče bez riječi (Lewis & Clark).

Ima smisla u tome što ove pjesme bez reči odjekuju tako duboko kod publike, jer riječi mogu da dopru samo do određenih granica, dok muzika koja dolazi iz iskrenog i radosnog izvora, probija te granice.

Sa albumom The best of Tammy songs, Emanuel nam donosi cijelu kolekciju pjesama bogatih zrelim melodijama i radošću uhvaćenom u trenutku, a kaže:

"Kada sam bio dijete želio sam da budem u šou biznisu. Sada želim samo da budem u biznisu sreće. Ja stvaram muziku, a vi postanete srećni. To je dobar posao".

U pola vijeka dugoj karijeri Emanuel je više puta posjećivao Balkan, i svaki put su ulaznice za koncerte čuvenog gitariste bile rasprodate.

"Za hercegnovski koncert ulaznice po cijeni od 35 evra. u prodaji su online putem prodajne mreže new.tickets.rs, kao i na blagajni Kanli Kule i Dvorane Park", kazali su organizatori koncerta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније