Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Klix.ba ]

23. 08. 2021. 06:33   >>  06:33 1

KORISNO ILI DEHUMANIZACIJA

I policija na Havajima počela koristiti pse robote

Policija na Havajima je počela da koristi robota, a što je izazvalo polemiku o tome da li je to korisno sredstvo ili je na djelu dehumanizacija.

Robot pas nazvan Spot djeluje na ulicama Honolulua, a koristi se za provjeravanje toga da li beskućnici imaju simptome koronavirusa, kao što je npr. visoka temperatura. U policiji tvrde da je to siguran način provjere simptoma.

Međutim, zagovornici ljudskih prava ovo smatraju dehumanizacijom. Strahuju da će se roboti po završetku pandemije koronavirusa koristiti u neke druge svrhe.

Poručnik policije Džozef Onil je ranije ove godine pravdao korištenje robota. Smatra da se njihovom upotrebom štiti zdravlje policajaca, uposlenika prihvatilišta za beskućnike i drugih građana. Robot se koristi i za razgovor sa onima za koje se utvrdi da su pozitivni na koronavirus.

Onil tvrdi da nikada niko od građana nije rekao da je korištenje robota zastrašujuće, te da policija ne koristi robota samovoljno.

Policijski roboti se vrlo rijetko koriste, a i onda kada je to slučaj javnost negativno reaguje. Javnost je reagovala i onda kada je lokalna novinarska organizacija Honolulu Civil Beat otkrila da je robot kupljen novcem koji je centralna vlast namijenila za pomoć stanovništvu.

Prošle godine istog robota je počela koristiti i policija u Njujorku. Jedno vrijeme je bio neopažen, a onda je bivao sve češće uočavan. Nakon toga je policija robota vratila proizvođaču.

"Ovo je neka Robocop stvar, ovo je ludost", poručio je demokratski kongresmen Džamal Bouman.

Bio je među onim njujorškim političarima koji su reagovali na policijsku intervenciju korištenjem robota na prijavu o nasilju u jednoj stambenoj zgradi na Menhetnu. Taj događaj je snimljen i snimak je javno objavljen. Zamjera se i to što su se roboti počeli koristiti bez da je javnost prije toga obaviještena.

Nakon toga su iz kompanije "Boston Dynamics", koja proizvodi ove robote, saopštili da će morati javnosti i korisnicima bolje objasniti o kakvoj je tehnologiji riječ.

Ove robote koristila je i nizozemska policija. Poručili su da se robot, kako su naveli, dobro ponašao, ali da i nije toliko pametan.

U "Boston Dynamicsu" su naglasili da nije dozvoljeno da se robot koristi oružjem ili u bilo koju svrhu kojom će se narušiti privatnost i ljudska prava.

S druge strane, manje poznati proizvođač robota iz Filadelfije "Ghost Robotics" pravi robote za potrebe američke vojske. Za razliku od "Boston Dynamicsa", oni nemaju moralnu dilemu o korištenju oružja. Izvršni direktor "Ghost Roboticsa" Jiren Parikh je moralnu dilemu konkurenta nazvao "selektivnim moralom", a kao razlog za to je istakao njegovu saradnju sa vojskom. Potcrtao je da za policiju ne prave robote, ali mu je razumno da ih policija koristi.

Potpredsjednik odjeljenja za poslovni razvoj "Boston Dynamicsa" Majkl Peri je napomenuo da se trenutno u različite svrhe koristi 500 njihovih robota. Kako je kazao, komunalna preduzeća ih obično koriste za pregled visokonaponskih zona i u drugim opasnim područjima. Osim toga, ovi robot psi se koriste za nadzor gradilišta, rudnika i tvornica.

Uglavnom ga kontrolišu ljudi, ali može funkcionisati i autonomno. Peri je podsjetio da se prije svega koriste kako bi se izbjegle opasne situacije.

Jongvuk Kim iz Unije za američke građanske slobode (ACLU) smatra da nije dobra ideja robote koristiti u policijske svrhe. Napomenuo je da je policija u Dalasu 2016. postavila eksploziv na robota kako bi ubila snajperistu. I tada je usljedila debata o policijskom korištenju robota, piše agencija Associated Press.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније