Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ M.L.B. ]

28. 01. 2022. 14:35   >>  14:37

BEZ POMOĆI LJUDI

Robot uspješno izveo laparaskopsku operaciju na svinjama

Robot, koji je konstruisao tim istraživača sa Univerziteta „Džons Hopkins“, obavio je laparoskopsku operaciju na mekom tkivu svinje bez bilo kakve ljudske intervencije, što predstavlja značajan korak ka potpuno automatizovanoj hirurškoj proceduri.

Američki istraživači su objavili vijest da je robot uspješno izveo laparaskopsku operaciju mekih tkiva na svinjama potpuno sam – bez ikakve ljudske pomoći. Štaviše, kako dodaju, robot hirurg je dao „značajno bolji“ rezultat od ljudi, prenosi Gardijan.

Autonomni robot Smart tisju (Smart Tissue Autonomous Robot – Star) izveo je laparoskopsku operaciju povezivanja dva kraja crijeva kod četiri svinje. Prema članku objavljenom u Sajens robotiks (Science Robotics), robot je briljirao u proceduri koja zahtjeva visok nivo preciznosti i veliki broj ponavljajućih pokreta.

Aksel Kriger sa Univerziteta „Džons Hopkins“ naveo je da je to prvi put da je robot izveo laparoskopsku operaciju bez ljudske pomoći.

"Naši nalazi pokazuju da možemo automatizovati jedan od najsloženijih i najdelikatnijih zadataka u hirurgiji – ponovno povezivanje dva kraja crijeva“, kaže Kriger.

„Star je izvršio proceduru na četiri životinje i dao je znatno bolje rezultate od ljudi koji su izvodili istu operaciju“.

Povezivanje dva kraja crijeva je izazovna procedura u gastrointestinalnoj hirurgiji, koja zahtijeva od hirurga da napravi šavove sa visokom preciznošću i dosljednošću.

Čak i blago drhtanje ruku ili pogrešno postavljen šav može da dovede do curenja koje može izazvati fatalne komplikacije kod pacijenta.

Kriger, asistent na Univerzitetu „Džons Hopkins“, pomogao je u stvaranju robota dizajniranog posebno za šivenje mekog tkiva. Ovo je poboljšana verzija modela iz 2016. godine koji je takođe mogao da šije meka tkiva, ali je rez za pristup crijevima morao da bude mnogo veći i robot je morao da dobija više smjernica od ljudi.

Stručnjaci kažu da nove karakteristike omogućavaju poboljšanu hiruršku preciznost, uključujući specijalizovane alate za šivanje i sisteme za snimanje koji pružaju precizniju vizualizaciju hirurškog polja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније