Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

M.M.Lj. [ B92 ]

08. 04. 2022. 07:11 >> 07:15

TOKIO

Japanci kreirali robota koji može da oljušti bananu

Roboti su već zaslužili svoje mjesto u japanskim fabrikama obavljajući jednostavne zadatke ili dostavljajući hranu posjetiocima restorana, a istraživači sada predstavljaju pametne mašine sposobne za delikatnije poslove, poput ljuštenja banane.

Uzimajući u obzir da je mašina sa dve ruke imala samo 57 odsto uspeha obavljajući ovaj zadatak, njena sposobnost da oljušti bananu, a da je pritom ne pretvori u kašu, ukazuje na budućnost u kojoj će roboti biti sposobni da obavljaju suptilnije operacije od pomjeranja metalnih djelova ili donošenja kafe u kafiću, piše Reuters.

Na video-zapisu koji su nedavno objavili istraživači sa Univerziteta u Tokiju može se vidjeti kako robotske ruke uzimaju i ljušte bananu za tri minuta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније