Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Nova.rs [ I. P. ]

06. 07. 2022. 18:05   >>  18:02

TREND RASTA

Evo koliko je električnih vozila registrovano u Evropi

Kriza sa pandemijom i nestašicom mikročipova osakatila je automobilsku industriju u Evropi, ali jedan segment je ipak bilježio rast, a to su električni automobili. Njihov broj je sve veći iz godine u godinu.

Iz godine u godinu raste prodaja električnih automobila, kako u Evropi, tako i u svijetu. Tako je u 2020. godini, broj putničkih automobila na električni pogon u državama članicama Evropske unije premašio milion.

Prema podacima Zavoda za statistiku EU (Eurostat), ovo je 20 puta više od broja zabIiježenog 2013. godine i tri puta više u odnosu na 2018. godinu.

Kako se dalje navodi najveće stope povećanja električnih automobila zabilježene su između 2019. i 2020. godine (+83 odsto) i između 2018. i 2019. godine (+64 odsto). U 2020. godini njihov udio u ukupnom broju putničkih automobila porastao je sa 0,02 odsto na 0,4 odsto.

Ipak, u posljednje dvije godine rast je još veći, iako Eurostat nije objavio zvanične informacije. Prema najnovijim podacima, u Evropi je registrovano 2,9 miliona električnih putničkih automobila, ali i 147.000 lakih komercijalnih vozila na struju. To znači da se broj električnih vozila utrostručio u odnosu na period prije dvije godine.

“Vozni park putničkih automobila u skoro svim državama članicama EU je znatno porastao, dostigavši ukupno 250 miliona automobila u 2020. godini”, navode iz Eurostata.

Luksemburg već 30 godina drži rekord među državama članicama EU. Naime u ovoj zemlji je zabilježena najveća stopa motorizacije, tj. broju automobila na hiljadu stanovnika. U 2020. godini je to iznosilo 682 putnička automobila na hiljadu stanovnika. Zatim slijede Italija (670), Poljska (664) i Finska (652).

Kako piše Energetski portal, niska stopa motorizacije zabilježena je u Rumuniji (379 automobila na hiljadu stanovnika), uprkos porastu broja registrovanih automobila u periodu 2015-2020 (+41 odsto). Među zemljama sa najmanjim brojem automobila po glavi stanovnika nalaze se Mađarska (403) i Bugarska (414).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније