Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

A.M.

29. 08. 2022. 17:02 >> 16:58

PORUKA SJEVERNOJ KOREJI

Južna Koreja razvija dronove za neutralisanje protivavionske odbrane

U julu je Južna Koreja obavila 33-minutni let svog domaćeg borbenog aviona KF-21, čime je poslala poruku najprije Sjevernoj Koreji, a sada razvija dronove koji bi u slučaju potrebe mogli neutralizovati sjevernokorejski protivavionski odbrambeni sistem.

Partner ovog projekta nije kompanija Korea Aerospace Industries koja je proizvela već slavni KF-21, nego je to Korean Air. Odluku je donijela Korejska agencija za razvoj odbrane (ADD).

ADD je počeo razvijati dronove u novembru prošle godine te je završio osnovni dizajn. Agencija planira dodatno razvijati dizajn s Korean Airom.

Sada će ova kompanija biti odgovorna za razvoj sistema koji će podržavati tri do četiri "nevidljive" besplotne letjelice tokom učešća u misijama poput zrak - zemlja napada, nadzora i borbe.

"Skvadron UAV letjelica neće samo podržavati i pratiti avione s posadom, nego će moći obavljati i vlastite misije uključujući nadzor, taktičko elektronsko ometanje i precizne napade", saopštio je Korean Air.

Južna Koreja razvija bespilotne letjelice već duže od deset godina, tako da nije nova na ovom polju. No, dronovi nisu jedina odbrana od Sjeverne Koreje. U julu 2021. godine je Južna Koreja najavila da razvija vlastiti sistem Iron Dome (Željezna kupola) nakon što se uvjerila u uspjeh odbramenog sistema u konfliktu Izraela i Hamasa.

Ova zemlja je istakla da je spremna potrošiti 2,6 milijardi dolara na ovu tehnologiju kako bi zaštitila glavni grad Seul i druge ključne djelove zemlje o koji su udaaljeni nekoliko kilometara od granice sa Sjevernom Korejom.

U proteklim godinama su se pojavljivali izvještaji da je Sjeverna Koreja rasporedila arsenal od 13.000 pušaka i minobacača duž južnokorejske granice.

U međuvremenu, vjeuje se da Južna Koreja posjeduje Patriot i Terminal High Altitude Area Defence (THAAD) sisteme, dok su raspodijeljeni i Korejski taktički zemlje - zemlja projektili još 2020. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније