Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

A.M. [ N1 ]

01. 03. 2023. 21:58 >> 21:52

ION

Rumunska vlada predstavila savjetnika sa vještačkom inteligencijom

Novi član sjeo je za sto na sjednici rumunske vlade u srijedu: njegov glas je dubok, ime mu je ION, i on je prvi savjetnik sa vještačkom inteligencijom (AI), a zadužen je za dešifrovanje društvenih mreža.

„Želio bih da počnem sastanak iznenađenjem“, svečano je rekao premijer Nikolae Ćuka.

Kako je rekao, pokazujući na svjetlo plavi ekran sa svoje lijeve strane, to je prvi put da je vlada održala sastanak sa savjetnikom vještačke inteligencije.

Ovaj alat vještačke inteligencije razvili su istraživači sa nekoliko univerziteta u zemlji koja se često naziva Silicijumska dolina istočne Evrope.

Njen zadatak je da informiše vladu „u realnom vremenu o predlozima i željama Rumuna“, analiziranjem najviralnijih objava na društvenim mrežama rekao je Ćuka.

Sa ovom novom vrstom asistenta građani će moći da razgovaraju i na posebnom sajtu.

Nakon opšteg upoznavanja njegovih ministara, ekran je oživio: „Dobar dan, udahnuli ste mi život i od sada ću Rumune predstavljati kao ogledalo. Šta treba da znam o Rumuniji?“ rekao je ION uz zvučne efekte dostojne naučnofantastične serije.

„Rumunija je prelijepa zemlja u kojoj žive lijepi ljudi“, odgovorio je Nikolae Ćuka, napominjući da je „ubijeđen da primjena AI nije opcija, već uslov za donošenje odluka na osnovu pravih informacija“.

Ova tehnologija, prisutna u našim životima decenijama, našla se u centru pažnje kada je u novembru predstavljen komunikacioni robot ChatGPT.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније