Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Beta/M.L.B. ]

17. 05. 2023. 14:33   >>  14:33 1

UTICAJ ZAGAĐUJUĆIH GASOVA

UN: Period 2023-2027 biće najtopliji registrovan do sada

Period od 2023-2027. godine gotovo sigurno biće najtoplije registrovan u svijetu do sada zbog kombinovanog uticaja zagađujućih gasova sa efektom staklene bašte i meteorološkog fenomena El Ninjo koji podižu temperaturu, upozorila je danas Svjetska meteorološka organizacija (WMO), dio sistema UN-a.

Temperatura će uskoro preći najambiciozniji cilj Pariskog sporazuma o klimi, upozorila je Svjetska meteorološka organizacija.

U Pariskom sporazumu o klimi iz 2015. naveden je cilj da se obuzda podizanje prosječne temperature planete ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijski period od 1850. do 1900. i ukoliko je moguće na 1,5 stepeni Celziusa u odnosu na te nivoe.

"Postoji 98 odsto vjerovatnoće da će najmanje jedna od pet narednih godina, kao i taj ukupan petogodišnji period, biti najtopliji registrovani do sada", navela je WMO.

Ta organizacija procjenjuje da postoji 66 odsto vjerovatnoće da će prosječna godišnja temperatura na kopnu za 1,5 stepena Celzijusa preći predindustrijske nivoe tokom najmanje jedne od pet narednih godina.

Danas objavljeni podaci ne znače da će trajno ostati prelazak granice od 1,5 stepeni Celzijusa iz Pariskog sporazuma, koji se odnosi na dugoročno zagrijavanje tokom više godina, rekao je u saopštenju generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Peteri Talas.

"Ipak WMO proglašava uzbunu najavljujući da će granica od 1,5 stepeni Celzijusa biti privremeno pređena, i da će to biti sve češće", rekao je on.

On je rekao da se epizoda meteorološkog fenomena EL Ninjo očekuje narednih mjesci i da će to zajedno sa klimatskim promjenama koje izazivaju ljudi, uticati da temperatura u svijetu poraste na do sada neviđene nivoe.

Ne ostavljajući bilo kakvu iluziju o ozbiljnosti situacije, finski stručnjak je insistirao na tome da se treba pripremiti jer će biti znatne posljedice na zdravlje, prehrambenu bezbjednost, upravljanje vodama i životnom okolinom.

EL Ninjo je prirodni klimatski fenomen koji se obično povezuje sa podizanjem temperatura, povećanom sušom u nekim djelovima svijeta i jakim kišama u drugim. Posljednji put je toga bilo 2018-2019. godine, a potm je nastupio posebno dug period od gotovo tri godine drugog fenomena, La Ninja, koji izaziva suprotne efekte i pad temperature.

Početkom maja Svjetska meteorološka organizacija je procijenila da je 60 odsto šanse da se EL Ninjo razvije do kraja jula i 80 odsto šanse da će to biti krajem septembra.

Po pravilu El Ninjo podiže svjetske temperature u godini koja slijedi poslije njegove pojave, u ovom ciklusu to bi bila 2024. godina.

Gasovi sa efektom staklene bašte koji su na rekordnim nivoima, u atmosferi sakupljaju toplotu i podižu temperaturu.

Prosečne temperature površine zemlje i mora na svjetskom nivou su rasle od 1960-ih.

U 2023. godini očekuje se da će biti više od prosječnih temperatura u periodu 1991-2020. u gotovo svim regionima izuzev Aljaske, Južne Afrike, Južne Azije i nekih djelova Australije, po navodima WMO. Neki djelovi južga Tihog okeana će vjerovatno biti svježiji od prosjeka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније