Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ B92, Objavila: R.P. ]

05. 12. 2018. 09:55 >> 09:29
1

AJNŠTAJN O RELIGIJI

"Pismo o Bogu" prodato za 2,9 miliona dolara

Rukom pisano pismo Albrta Ajnštajna, iz 1954. godine, u kojem objašnjava sopstvene stavove o konceptu religije, prodato je za skoro 2,9 miliona dolara na aukciji u Njujorku, premašivši tako sva očekivanja.

Takozvano "Božje pismo", odnosno "Pismo o Bogu" napisano je 1954. godine i očekivalo se da će na aukciji u Njujorku postići cijenu od oko 1,5 milion dolara.

Dobitnik Nobelove nagrade napisao je stranu i po dugo pismo kada je imao 74 godine. Poslao ga je njemačkom filozofu Erihu Gutkindu kao odgovor na jedan od njegovih radova.

Pismo se smatra ključnim u raspravi o odnosu između nauke i religije - i pokazuje kako je Ajštajn vidio taj odnos .

"Ovo izuzetno iskreno, privatno pismo, napisano je godinu prije Ajnštajnove smrti i najvjernije prikazuje njegove vjerske i filozofske poglede", navodi se u saopštenju aukcijske kuće Kristis.

U pismu napisanom na njemačkom, Ajnštajn se bavi pitanjem vjerovanja u Boga.

"Riječ Bog je za mene ništa drugo nego izraz i proizvod ljudskih slabosti", piše on. "Biblija je kolekcija čuvenih, ali još uvek prilično primitivnih legendi."

"Nikakva tumačenja, bez obzira koliko su suptilna, ne mogu da promjene moje mišljenje".

Fizičar u pismu pominje i svoj jevrejski identitet i piše da je on, "kao i sve druge religije, inkarnacija primitivnog sujeverja".

"Jevrejski narod, kome pripadam i čiji mentalitet osjećam, nije ništa drugačiji od drugih naroda", piše on.

Ajnštajnova pisma već nekoliko puta bila ponuđena na aukcijsku prodaju.

Prošle godine, bilješka pisana italijanskom studentu hemije, koji je odbio da se upozna sa njim, prodata je za 6.100 dolara.

Pismo je bilo dio velike zbirke prodate za 103.000 dolara. Među njima je bila i biljleška iz 1928. godine u kojoj je pisao o trećoj fazi teorije relativiteta.

U Jerusalimu je 2017. godine Ajnštajnova biljleška sa savjetima za srećan život prodata za 1,56 miliona dolara.

Jedna rečenica glasi: "Mirni i skromni život će doneti više sreće, nego potraga za uspjehom i stalni nemir koji dolazi sa tim."

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније