Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

11. 02. 2021. 08:46   >>  13:00 1

BRITANAC IZRAČUNAO

Sav koronavirus može stati u limenku

Britanski matematičar je izračunao da bi sve čestice koronavirusa koje trenutno kruže svijetom lako mogle stati u jednu limenku Coca-Cole. Osim toga, pokazao je koliki problem može izazvati nešto toliko maleno.

Kombinujući svjetske podatke o broju novozaraženih i procjene količine virusa po osobi, matematičar s Univerziteta u Bathu Kit Jates zaključio je da je u svijetu blizu dva kvintiliona čestica koronavirusa, odnosno oko dvije milijarde milijardi.

Uračunavši veličinu koronavirusa, prosječno 100 nanometara, Jates je nakon toga izračunao ukupan volumen virusa.

Pojasnio je da i kada se uračunaju šiljati proteini virusa i činjenica da bi njegov okrugli oblik ostavio prostora između čestica, ukupan volumen i dalje je manji od limenke Coca-Cole od tri decilitra.

"Nevjerovatno je kada se razmišlja da su svi problemi, poteškoće i gubici života rezultat nečega što stane u dva gutljaja", kazao je Jates.

Dosad je na globalnom nivou koronavirusom zaraženo skoro 107 miliona osoba, a od posljedica zaraze ih je preminulo više od 2,34 miliona, piše Reuters.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније