Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Klix.ba [ B.B. ]

22. 09. 2021. 23:56   >>  23:57

ISTRAŽIVANJE U SAD

Vjeverice pokazuju ljudske osobine

Vjeverice su možda mnogo manje od nas, ali čini se da s ljudima imaju mnogo više zajedničkog nego što se mislilo. Istraživanje koje su sproveli Kalifornijski univerzitet i naučnici iz Dejvisa objavljeno u časopisu Animal Behavior ovog mjeseca, otkriva da vjeverice izražavaju četiri osobine - aktivnost, društvenost, smjelost i agresivnost.

Ove osobine utiču na njihovo kretanje, pristup resursima i korištenje prostora u prirodi, prenosi The Guardian.

Istraživači su sproveli testove na životinjama kako bi utvrdili da bi u nekim slučajevima "više društvenog života moglo spasiti život pojedinca". Iako životinje nijesu ugrožene, istraživači su otkrili da "razumijevanje kako ličnost životinje utiče na korištenje prostora važno za očuvanje divljih životinja".

Nalazi su otkrili da su hrabrije vjeverice imale koristi od svog ponašanja, dobivši "veća jezgra u kojima su koncentrisale svoju aktivnost". Odvažne životinje su se takođe brže kretale, bile su "agresivnije", "aktivnije" i "imale su veći pristup grgečima".

Takođe, u ranijem istraživanju utvrđeno je da vjeverice imaju još jednu sličnost sa ljudima tj. da baš poput ljudi mogu biti ljevoruke i desnoruke.

Vodeća autorica istraživanja Žaklin Aliperti je za UC Davis rekla: "Ovo dodaje mali, ali sve veći broj studija koje pokazuju da su pojedinci važni."

Dok se vjeverice sa zlatnim krznom smatraju asocijalnima, prema istraživanju, "čini se da unutar ove asocijalne vrste pojedinci koji imaju tendenciju biti relativno društveniji imaju prednost".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније