Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Klix [ R.B. ]

07. 04. 2022. 09:58 >> 10:00

AZAVAK, VIDRAŠ...

Ove rase pasa su na rubu izumiranja

Malo je ljudi koji poznaju sve rase pasa, a neke od njih su toliko rijetke da mnogi za njih nijesu ni čuli.

Određene vrste pasa žive u specifičnim podnebljima i slabije su rasprostranjene po ostatku svijeta, a neke se koriste strogo u određene svrhe, kao što je traženje tartufa i čuvanja ovaca, stoga je malo vjerovatno da ste za neke od takvih pasmina čuli ako se takvim djelatnostima ne bavite.

Ovo su tri najrjeđe vrste pasa na svijetu, prema pisanju Petplana, pa provjerite jeste li se s nekom od njih već susreli.

1. Azavak

Azavak ili saharski hrt afrički je pas smeđe boje ili boje pijeska. Karakterizira ga mršavo i gipko tijelo, kao i kraljevsko držanje.

Poznat je kao vrlo nježna i porodici privržena rasa. Prema strancima je nepovjerljiv i ne vole kad ga diraju, ali ljude s kojima živi obožava.

Potrebno mu je najmanje pola sata trčanja ili aktivne igre svakodnevno, a budući da dolaze iz pustinje uživat će u ljetnim danima. Iz istog razloga zimi će im trebati odjeća jer ne podnose hladnoću.

2. Vidraš

Vidraš je, kako mu ime i govori, stvoren za lov na vidre, no izuzetno je privržen, razigran i vjeran kućni ljubimac. Uši su mu dugačke i opuštene, dlaka oštra, a njuška dugačka i obrasla u dlaku.

Vidraši se prvi put spominju u dokumentima engleskog kralja Džona iz 13. vijeka, a danas je gotovo na granici izumiranja. Narastu i do tjelesne mase od preko 50 kilograma i ne ubrajaju se u čiste i uredne pse, budući da im u dlakavim šapama ostaje mnogo prljavštine, a oko dlakave njuške može im se nakupiti hrane i sline.

3. Mudi

Ova mađarska rasa koristila se uglavnom za čuvanje stoke i ovaca, a danas ih je u svijetu manje od hiljadu. Rijetko ih se viđa izvan Mađarske i okolnih zemalja, a navodno je nastao u 19. vijeku ukrštanjem poznatih vrsta pumi i puli.

Mudiji su izuzetno energični i traže puno aktivnosti. Pametni su i dugog životnog vijeka, no od svojih vlasnika očekuju puno truda i opreza jer se s drugim psima ne slažu baš najbolje. Zauzvrat će biti marljivi i odani i po potrebi će njihovi urođeni zaštitnički instinkti doći do izražaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније