Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ N1 ]

16. 11. 2022. 09:34 >> 12:52

NOVO ISTRAŽIVANjE

 Psi dobro utiču na čovjekov mozak 

Nova studija koju su sproveli naučnici u Švajcarskoj potvrdila je ono što su mnogi ljubitelji životinja već dugo pretpostavljali - psi dobro utiču na čovjekov mozak.

 Istraživači su angažovali 19 zdravih odraslih osoba kako bi im izmjerili aktivnosti mozga tokom nekoliko sesija, u prisustvu i odsustvu pasa.

Rezultati mogu da poboljšaju efikasnost terapija uz pomoć životinja koje se koriste za liječenje mnogih stanja, poput depresije, demencije, posttraumatskog stresnog poremećaja i mnogih drugih, prenose mediji.

U ovoj studiji, istraživači su odlučili da koriste funkcionalnu infracrvenu spektroskopiju (FNIRS). Dvije elektrode postavljene su na čelo učesnika za mjerenje kognitivnih aktivnosti, a pokazano je i povećanje moždane aktivnosti, odnosno frontalnog korteksa – ključnog dijela mozga koji kontroliše pažnju, radnu memoriju, rješavanje problema, razmišljanje i emocionalne reakcije.

Navodno, rezultati su pokazali da se moždana aktivnost povećava prilikom maženja pasa, a jaka moždana aktivnost pokazala se i kada je životinja izašla iz sobe. Tokom studije, učesnici su bili odaljeni od pasa, dok su bili priključeni na skener.

Eksperiment je nastavljen sa posmatranjem ljubimca koji se nalazio na drugoj strani sobe, zatim se postepeno približavao, da bi se na kraju potpuno približio kako bi ispitanik bio u mogućnosti da ga pomazi. Zatim su uradili istu stvar sa plišanom životinjom. A kada su uporedili oba scenarija, istraživači su otkrili da je došlo do jačeg povećanja moždane aktivnosti kada je pravi pas bio u blizini.

Primjena ovih rezultata studije je od interesa za cjelokupnu medicinsku zajednicu.

Doktor Džoi R. Dži, neurolog u bolnici Providens Mišn u okrugu Orindž u Kaliforniji, potvrdio je da su terapije uz pomoć pasa „vrijedne za mnoge hronične poremećaje i da se mogu koristiti u okruženjima gdje je potrebna relaksacija“.

Kućni ljubimci poput pasa mogu i treba da se smatraju važnom terapijskom opcijom za pacijente svih uzrasta koji prolaze kroz različite probleme fizičkog ili mentalnog zdravlja, saglasni su stručnjaci.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније