Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.M. [ Klix.ba ]

01. 01. 2023. 15:25 >> 15:22

PILOT PROJEKAT

Restorani u Briselu koriste tehnike hladnog kuvanja, cilj ušteda struje

Energetska kriza u Evropi pogađa restorane u Briselu, prisiljavajući vlasnike da pronađu kreativna rješenja kako bi nastavili sa radom te primorali vladu da ih finansijskih podrži.

Grupa briselskih restorana pokrenula je inicijativu "Brisel u mraku", unutar koje su posluživali obroke bez upotrebe struje kako bi skrenuli pažnju vlade i javnosti na vrtoglave cijene struje i drugih energenata, koje izazivaju krize u poslovanju malih preduzeća.

Drugi su izmijenili jelovnike i smanjili broj zaposlenih, dok se bore da prežive energetsku krizu koju je izazvala agresija na Ukrajinu odmah nakon krize sa pandemijom koronavirusa.

Horeca federacija, koja predstavlja 300.000 Belgijanaca zaposlenih u ugostiteljstvu, poziva na smanjenje doprinosa za socijalno osiguranje u 2023. godini, privremeno smanjenje PDV-a na 6 posto u naredna tri kvartala te bržu isplatu pomoći.

U međuvremenu, grad Brisel ima još jednu ponudu: dekice.

Benoit Hellings, zastupnik za klimu iz stranke Zelenih, rekao je za Politico da je grad pokrenuo ovaj pilot projekat u decembru, distribuirajući 600 "wolekea", odnosno dekica— kafićima, restoranima i hotelima sa otvorenom terasom, a kako bi im pomogli da smanje potrebu za vanjskim grijanjem.

Ideja je bila da se stvori nešto "pozitivno" iz prizme klimatske krize i rata u Ukrajini, rekao je, s ciljem "da budemo sigurni da možemo popiti piće vani bez uništavanja klime i uštede struje u isto vrijeme".

Ako projekat bude uspješan nakon testne faze koja se završava u martu, bit će masovnije proširen naredne zime, istakao je je Hellings, tvrdeći da oni ugostitelji koji koriste vanjske grijalice mogu uštedjeti značajnu količinu energije.

Vlasnici restorana širom Brisela su bijesni zbog sveobuhvatne gradske inicijative, a Mano de Robeano iz Le Petit Mercado u St Gillesu, čija je supruga i suvlasnica Pia Renaudat jedna od osnivačica "Brisela u mraku", nazvao je inicijativu uvredom.

Troškovi za energiju su tri puta veći nego inače, kažu ugostitelji, a smatraju i da političari ostaju izvan problema kada predlažu inicijative poput podjele dekica.

No, umjesto da odustanu, pojedini restorani postaju kreativni u svojoj brobi za preživljavanje.

Alessandro Miranda, koji vodi restoran nazvan po njegovoj porodici u Chatelainu, prilagodio je jelovnik visokim cijenama energenata koristeći tehnike "hladnog kuhanja", kako bi što više izbjegao korištenje struje i plina.

Njegov jelovnik sada uključuje tartar od jelena, koji je varijacija sirovog mesa i sirovog povrća, marinirano solju, sirćetom te šećerom i začinima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније