Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

04. 06. 2016. 15:26   >>  15:08

ISTRAŽIVANJE U TOKU

Naučnici stvaraju vještački DNK

Naučnici planiraju da stvore sintetički genom koji bi se ispitivao tokom narednih 10 godina kako bi se ubrzala genetska istraživanja.

Grupa naučnika predložila je ambiciozan projekat stvaranja sintetičkog ljudskog genoma, ili genetskog otiska, što će svakako ponovo podstaći rasprave o tome do koje mjere ljudski život može da bude predmet genetskog inženjeringa. 

Cilj projekta koji je idejno pokrenut na prošlomjesečnom sastanku grupe naučnika na Harvardu je stvaranje sintetičkog genoma koji bi tokom narednih 10 godina bio ispitivan u laboratorijskim uslovima. 

Projekat "Human Genome Project-Write" predlaže grupa od 25 genetičara s Harvarda, Jejla, Kolumbije, medicinskog fakulteta Džons Hopkins, Tehnološkog instituta u Masačusetsu i drugih naučnih institucija. Oni ističu da žele da stvore kompletne ljudske genome, ali i da bi se genetski zapisi koristili samo za eksperimente. 

Naučnici će zahvaljujući novom izumu bolje istražiti dejstvo genetskih mutacija, uz stvaranje sigurnijih matičnih ćelija za presađivanje organa. 

Oni pretpostavljaju da bi vremenom na taj način mogli da proizvedu genetske mutacije na životinjama poput svinja sa ciljem da njihovi organi u budućnosti mogu da se ugrade u ljudski organizam u slučaju neke bolesti. 

Današnji stepen razvoja nauke omogućava stvaranje kraćih genetskih zapisa, ali bi stvaranje kompletnog ljudskog gena bio izuzetno složen i skup proces. 

Grupa genetičara se nada da će uspjeti da sakupi 100 miliona dolara za pokretanje projekta. Ukupan trošak bio bi manji od tri milijarde dolara, koliko je koštalo kompletno mapiranje ljudskog DNA. 

Naučnici tvrde da će u projekat od samog početka do kraja biti uključena i javnost, budući da se tiče osjetljivih pitanja etičke, društvene, pravne i religijske prirode. 

Istraživanje je objavljeno u američkom naučnom časopisu "Science".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније