Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

B.Č.J. [ N1/Index ]

03. 06. 2022. 10:15 >> 10:13

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Bebe koje duže doje imaju bolje intelektualne sposobnosti kao tinejdžeri

Istraživanje sprovedeno na više od 7.800 britanske djece proučavalo je djecu koja su se hranila majčinim mlijekom manje od dva mjeseca, od dva do četiri mjeseca, od četiri do šest mjeseci ili više od godinu dana.

Istraživači su otkrili da su ona djeca koji su najduže dojila, duže od godinu dana, pokazala najbolje rezultate u testovima vokabulara u uzrastu od 14 godina u poređenju sa djecom koja nijesu bila dojena.

Istraživanje su sproveli stručnjaci sa univerziteta Oksford, a zaključili su da su razlike u rezultatima podrazumevale i tri boda niže na testu inteligencije kod nedojene djece.

Dojenje se povezivalo sa diskretnim povećanjem inteligencije kod djece čak i kada su u obzir uzeti faktori kao što su inteligencija njihove majke i njihove socioekonomske okolnosti.

"Ovi rezultati mogli bi da izazovu zabrinutost kod žena koje nijesu dojile ili nijesu mogle da doje. Zbog toga je važno da se ženama koje žele da doje pruži podrška u tome", rekla je Rene Pereira-Elias, koja je vodila studiju.

Majčino mlijeko sadrži višestruko nezasićene masne kiseline i hranjive supstance poput gvožđa koje pomažu u razvoju dječjeg mozga. Stručnjaci kažu da dojenje takođe pomaže da djeca razviju manje infekcija i bolesti, prenosi Index.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније