Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

N1 [ R.B. ]

30. 08. 2022. 08:53 >> 08:51
1

UTICAJ NA ZDRAVLJE

Vruća ili ledena kafa, koju je bolje piti?

Kada je u pitanju ledena naspram vruće kafe, sve se obično svodi na lični ukus, a i na doba godine. Ali, šta je sa zdravljem? Koliko ove dvije verzije kafe različito utiču na ljudsko tijelo?

Razlika između toplo i hladno pripremljene kafe nije samo u temperaturi, već i u onome što vam pojedina vrsta može pružiti, piše Huffpost.

Stručnjak Majid Basit tvrdi da nema puno istraživanja na tu temu, ali kaže da je dokazano da vruća kafa ima veće količine antioksidansa, što može da doprinese zdravlju.

Studija iz 2018. godine objavljena u „Scientific Reports“ to i potvrđuje. Istraživači sa Univerziteta Tomas Džeferson, otkrili su da topla kafa ima više nivoa antioksidansa, koji mogu da spriječe ili uspore oštećenje ćelija u poređenju sa hladnom kafom. ali šta ako želite da dobijete dodatnu količinu kofeina?

Tada stvari postaju nezgodne. Kofein je vrlo varijabilan i zavisi od niza faktora.

Međutim, studija Američkog hemijskog društva iz 2020. pokazala da razlike nijesu bile dovoljno velike, tako da ćete dobiti solidnu količinu kofeina bez obzira na to pijete li kafu toplu ili hladnu.

Ali postoji jedna karakteristika vruće kafe koja ju uveliko razlikuje od hladne kafe, a to je miris. Prema studiji iz 2008. godine objavljenoj u „Journal of Agricultural and Food Chemistry“, otkriveno je da aroma koja nastaje kuvanjem kafe može da promijeni aktivnost određenih gena u mozgu.

U eksperimentu su koristeći miševe kojima su uskratili san, otkrili da sam miris kafe aktivira ekspresiju određenih gena i time smanjuje umor i stres vezan za pospanost.

S druge strane, ledena kafa je znatno manje kisela od vruće kafe zato što se hladnom vodom ekstrahuje manje kiselina iz samog zrna kafe.

Zato je hladno pripremljena kafa odličan izbor za one koji često pate od gorušice. Takođe, to znači da je ukus hladne kafe nešto nježniji i možete je piti bez puno šećera ili drugih dodataka poput mlijeka ili šlaga koji jednu šoljicu kafe mogu da pretvore u pravu kalorijsku bombu, prenosi Večernji.hr.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније