Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Метрополитан

10. 09. 2023. 17:40   >>  17:46

NAVIKE U ISHRANI

Šta se dešava sa organizmom ako jedete poslije sedam uveče?

Najočigledniji razlog zašto mnogi ljudi izbjegavaju da jedu u određeno vrijeme je gojaznost. Šta se dešava sa istim namirnicama koje koristite tokom dana, a onda navodno uveče nekim čudom promijene svoju funkciju?

Ako imate naviku da večerate kasno, vjerovatno ste zabrinuti kako to utiče na vaše tijelo. Evo šta se dešava kada jedete pred spavanje.

Ovo je dobar znak, posebno ako vježbate popodne ili uveče. Rezerve glikogena u mišićima se brzo troše, zbog čega su obroci poslije vježbanja veoma važni. Večera (čak i u sedam sati) dopunjava vaše zalihe, što će vam dati energiju za sljedeće jutro, kako biste se lakše probudili i pripremili za dan. Osim toga, hrana podstiče sintezu proteina u mišićima, što pomaže u regeneraciji tijela koja se odvija tokom noći. I, naravno, sve ovo ćete dobiti ako izaberete hranljiv obrok, pun vitamina i proteina.

Problemi sa snom

Ako se borite sa nesanicom, bilo bi dobro da uvedete promjenu u ishrani: nemojte jesti ništa više od dva sata prije spavanja. I ovdje će vam dobro doći da pojedete nešto hranljivo kao posljednji obrok u danu, što će vas zasititi do noćnog odmora. Probavni sistem će imati dovoljno vremena da obavi svoje poslove, tijelo će moći da se opusti, što znači da ćete biti mirni kada odete u krevet. Ako je problem bio u tome što ste jeli nedugo prije odlaska u krevet, onda ćete se sigurno riješiti nesanice.

Bolja kontrola glukoze u krvi

Ovo je korisna informacija posebno za one koji imaju određene zdravstvene probleme i treba da prate nivo glukoze u krvi. U tu grupu spadaju i dijabetičari. Obrok prije spavanja može da obezbijedi bolju kontrolu glukoze u krvi čak i noću dok spavate. Ali, ni u ovom slučaju slatkiši nijesu najbolji izbor.

Debljina

Šta se dešava sa istim namirnicama koje koristite tokom dana, a onda navodno uveče nekim čudom promijene svoju funkciju?

Ništa zapravo. Kada bi uveče jeli nešto zdravo i lagano, to uopšte ne bi bio problem. Problem nastaje jer uveče posežemo za slatkišima i slanim nezdravim grickalicama, koje jedemo više nego što je dobro. Pogotovo ako to radite pored televizora, nećete pratiti količinu i prije nego što to shvatite, kesica grickalica ili tanjir kolačića će nestati. Osim toga, nije dobro ako sve to pojedete neposredno prije spavanja, jer se tako vaš sistem za varenje neće dovoljno "odmarati". Konzumiranje hranljive i zdrave večere (čak i ako je poslije 19 sati ) biće mnogo bolje od tona grickalica.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније