Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Т.Г. [ B92 ]

27. 10. 2022. 23:50 >> 23:49

ZDRAVA ISHRANA

Evo koja vrsta mlijeka obezbjeđuje dovoljno proteina

Većina sojinog mlijeka na tržištu obogaćena je kalcijumom i vitaminima A, D i B12, pa je po nutritivnoj vrijednosti veoma slično kravljem mlijeku. Takođe sadrži mali procenat masti, nema holesterola i ima više proteina od drugog biljnog mlijeka, a ono što može da uradi tijelu je začudilo mnoge stručnjake.

Prema nekim procjenama, oko 25 odsto odraslih u SAD ima neki oblik intolerancije na laktozu, a veliki broj njih preferira sojino mlijeko kao zamjenu za proizvode od kravljeg mlijeka.

Može da podstakne rast kose

Možda ste čuli da su mliječni proizvodi dobri za održavanje zdrave kose, ali istraživanja pokazuju da to nije slučaj. Mliječni proizvodi sadrže mnogo masti, a mast dovodi do povećanja nivoa testosterona u tijelu. Testosteron zatim proizvodi nešto što se zove DHT, hormon i primarni uzrok gubitka kose. Ali osim što uzrokuje gubitak kose, on takođe promoviše druge probleme sa kosom kao što su perut i psorijaza. Zato bi možda bilo najbolje da mliječne proizvode zamijenite sojinim mlijekom ako želite da vaša kosa bude zdrava. To je zato što se sojino mlijeko pravi od cijelih zrna soje.

Može smanjiti simptome menopauze

Ako prolazite kroz menopauzu, sojino mlijeko može biti od koristi za vas. Nivoi estrogena imaju tendenciju da opadaju tokom menopauze, a žene obično koriste terapiju zamjene hormona za kontrolu simptoma. Međutim, postoji sve veća teorija o tome kako hrana od soje može pomoći kod valunga i noćnog znojenja – uključuje izoflavone, koji se smatraju fitoestrogenima. Ove stvari mogu da funkcionišu na sličan način kao estrogen, samo malo slabije. Jednostavno pijenje sojinog mlijeka ili grickanje suvog i pečenog sojinog zrna može pomoći u ublažavanju simptoma.

Može vam pomoći da bolje spavate noću

Istraživanja pokazuju da sojino mlijeko zapravo može pomoći da bolje spavate jer sadrži nešto što se zove triptofan. To je aminokiselina koja pomaže vašem tijelu da proizvodi melatonin, inače poznat kao "hormon spavanja". Ako ste jedan od onih ljudi koji ne mogu zaspati nakon što satima leže u krevetu, pokušajte da popijete čašu sojinog mlijeka svako veče prije spavanja da biste uživali u mirnom, neometanom snu.

Može da umanji efekte starenja kože

Soja ima moć da smanji efekte starenja kože, bilo da je pijete ili koristite kao kozmetički proizvod. Sama soja je puna polinezasićenih masti i ima mnogo antioksidativnih komponenti. Konzumiranje sojinog mlijeka može biti vaš protivotrov za bore.

Može ublažiti depresiju i poboljšati vaše raspoloženje

Mliječni proizvodi sadrže određene opijate zvane kazomorfini, a istraživanja su pokazala da mogu imati dubok uticaj na vaš mozak ako se konzumiraju u velikim količinama. Pokušajte da pijete dvije do četiri šolje sojinog mlijeka svaki dan da biste se osjećali dobro.

Može da smanji masnoću na stomaku

Sojino mlijeko sadrži proteine koji mogu da izgrade mišiće i čine da se osjećate sitima dok potiskuje apetit. Dok kravlje mlijeko ima lošu vrstu masti, sojino mlijeko ima dobru vrstu - možete ga piti bez osjećaja krivice. I ne samo to, već sadrži vitamine koji pomažu u sagorijevanju masti i dobri su za održavanje nivoa energije. Rezultati jedne studije su pokazali da su žene koje su pile sojino mlijeko smanjile struk nakon samo četiri nedelje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније