Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Бу. [ n1 ]

18. 11. 2022. 08:20   >>  08:18

NE PRETJERUJTE

Najčešći uzrok iznenadnog dobijanja kilograma 

Promjena tjelesne težine uobičajena je krajem i početkom godine kada češće jedemo slatkiše i uživamo u prazničnoj trpezi. Međutim, ako se to događa i u drugim djelovima godine, a niste mijenjali svoju ishranu, to može da bude razlog za zabrinutost i pokazatelj bolesti. 

Dobijanje kilograma je u većini slučajeva rezultat pretjerivanja s hranom ili nedovoljne tjelesne aktivnosti. Ali postoje i situacije kada ne mijenjate svoje navike, a tjelesna težina se povećava. Iako to može biti frustrirajuće i zbunjujuće, trebalo bi da znate da ishrana ponekad uopše nije krivac za to.

Ako za nekoliko nedjelja ili čak dana dobijete dva ili više kilograma, vrijeme je da na to obratite pažnju.

Postoji nekoliko uobičajenih uzroka iznenadnog dobijanja kilograma.

Jedete previše soli

Konzumiranje natrijuma prouzrokuje zadržavanje vode u tijelu. Voda ima težinu i volumen. Dakle, ako nekoliko dana zaredom jedete veće količine slane hrane, možete se naglo ugojiti.

Restoranska hrana, posebno brza hrana, obično je puna natrijuma, kao i neke namirnice koje jedemo kod kuće, poput hljeba, sendviča, narezaka i suhomesnatih proizvoda.

Ne unosite dovoljno kalijuma

Da, važno je ograničiti unos soli, ali to nije jedini važan nutrijent kada je u pitanju težina vode. Dok natrijum pomaže u održavanju nivoa međućelijske tečnosti, kalijum pomaže u radu mišića i reguliše krvni pritisak.

Dnevna preporučena količina kalijuma za odrasle je 4,7 grama. Dobijanje kilograma je u većini slučajeva rezultat pretjerivanja s hranom ili nedovoljne tjelesne aktivnosti. Ali postoje i situacije kada ne mijenjate svoje navike, a tjelesna težina se povećava. Iako to može biti frustrirajuće i zbunjujuće, trebalo bi da znate da ishrana ponekad uopše nije krivac za to.

Uzimate novi lijek

Postoje mnogi ljekovi koji mogu da prouzrokuju povećanje tjelesne težine. Oni su odgovorni za do 15 odsto slučajeva gojaznosti.

Najčešći krivac za povećanje tjelesne težine su ljekovi za depresiju i ljekovi za srčane bolesti, ali i ljekovi za spavanje, ljekovi protiv bolova, čak i neki antihistaminici, kao i steroidi i ljekovi za povećanje testosterona ili suplementi.

Ako je povećanje tjelesne težine zabrinjavajuće, obratite se ljekaru koji vam je prepisao lijek kako biste prilagodili terapiju.

Uzimate diuretike

Diuretici se uzimaju iz medicinski razloga, a kada se promijene ili se za uzimanjem prestane, može da dođe do povećanja tjelesne težine.

Jedete više nego što mislite

Ako mjesec ili dva dosljedno povećavate unos kalorija, moglo bi da dođe do povećanja tjelesne težine od dva do pet kilograma. Ako jedete samo 500 kalorija više nedjeljno, s vremenom će se to odraziti na vašu figuru.

Pokušajte da vodite dnevnik ishrane ili brojite kalorije i brzo ćete shvatiti koliko zapravo jedete, a da toga možda niste svjesni.

Započeli ste dijetu bogatu ugljenim hidratima

Ako promijenite ishranu i počnete da unosite više ugljenih hidrata, promjena na vagi je neizbježna. Ugljeni hidrati su deponovani u našim mišićima i jetri kao glikogen. Svaki gram glikogena sadrži oko tri grama vode, što znači da će tanjir tjestenine deponovati dodatnu vodu u našim tkivima.

Ipak, imajte na umu da su ugljieni hidrati važni, pa ne treba potpuno ograničiti njihov unos.

Nedavno ste izgubili na težini

Bilo bi lijepo kada bi izgubljeni kilogrami zauvijek ostali izgubljeni, ali često se događa jo-jo efekat. Svi kilogrami koje uspijete da skinete strogom dijetom, vjerovatno će se vratiti čim odustanete od posebnog režima ishrane.

Imate endokrini poremećaj

Otprilike jedna od pet odraslih osoba ima hipotireozu, odnosno slabo aktivnu štitastu žlijezdu. Iako je ovo stanje mnogo češće kod žena, zahvata i muškarce, a može da prouzrokuje porast tjelesne težine.

I drugi hormonski poremećaji poput kušingove bolesti mogu da prouzrokuju dobijanje kilograma. Ako se i pored dobijanja kilograma osjetite umorno, slabo, muče vas glavobolje, imate problema s razmišljanjem ili ste depresivni, odnosno razdražljivi, obratite se ljekaru za savjet.

Imate neko drugo hronično stanje, odnosno bolest

Za naglo dobijanje kilograma krivac mogu da budu i bubrezi koji ne rade pravilno, pa ne izbacujete dovoljno tečnosti iz tijela.

„To može da bude zato što vaše srce ne pumpa dovoljno snažno, vaši bubrezi otkazuju ili imate bolest jetre koja prouzrokuje curenje tečnosti u vaš vanćelijski prostor“.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније