Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

[ Tamara Ivanković, TVCG ]

27. 01. 2023. 15:37 >> 15:32
1

TOKSIČNE HEMIKALIJE

SZO poziva da se ne unose transmasti

Svjetska zdravstvena organizacija poziva na potpunu eliminaciju transmasti - riječ je o vještačkim toksičnim hemikalijama koje se obično nalaze u upakovanoj hrani, pekarskim proizvodima, uljima za kuvanje i namazima, a koje su odgovorne za pola miliona prijevremenih smrti svake godine. Kako kažu, pet milijardi ljudi izloženo je tom toksičnom proizvodu.

Stručnjaci smatraju da bi globalna eliminacija trans masti iz hrane do 2040. mogla da spriječi i do 17 miliona smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ističu i da je neophodno razlikovati vještačke trans masti odzasićenih masti.

"Trans-masne kiseline proizvodima u kojima se nalaze daju čvrstu strukturu i bolji ukus što objašnjava razlog njihove dosadašnje upotrebe. Najveći izvori su biljna uljakoja se široko koriste u industriji brze hrane, polugotovih jela, pržene hranei pekarskih proizvoda. Trans-masne kiseline pronađene su u velikoj količini upomfritu, čipsu, prženoj hrani, imitacijama sira i margarinima", kazao je Frančesko Branka, direktor Odjeljenja SZO za ishranu i bezbjednost hrane.

Kako kažu, u prethodnih pet godina ostvaren je izvjestan napredaki da su 43 zemlje primijenile politiku najbolje prakse za borbu protiv transmasti u hrani.

Ističu, međutim, da je površina ledenog brijega tekzagrebana.

"Nekoliko zemalja,posebno Meksiko, Nigerija i Šri Lanka, veoma su blizu usvajanju te politike. Sve što im je potrebno je jednostavan pritisak da pređu ciljnu liniju, a njihovprimjer može pomoći da podstaknu druge zemlje da preduzmu akciju", dodaje Branka.

Kaže i da iskustvo pokazuje da industrija može da seprilagodi, da uvede inovacije i trans masti zamijeni zdravom alternativom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније