Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Б. [ Nacionalna geografija ]

03. 02. 2023. 23:27   >>  13:40

ISTRAŽIVANjE POKAZALO

Globalno zagrijavanje može dovesti do brže mutacije gljivica

Nova studija Medicinskog fakulteta Univerziteta Djuk u SAD otkriva da globalno zagrijevanje može dovesti do mutacija gljivica mnogo brzo, pa time i potencijalno većih šansi za razvoj bolesti.

Nova studija koju je sproveo Medicinski fakultet Univerziteta Djuk, otkriva kako globalno zagrijevanje može da utiče na gljivicu Criptococcus deneoformans, tjerajući je da promijeni svoje adaptivne odgovore. Drugim riječima, njihove genetske promjene do kojih dolazi nakon izlaganja većim temperaturama mogu da dovedu do mnogo brže evolucije i potencijalno većih šansi za razvoj bolesti.

Molekularni biolog Azija Gusa i njene kolege su prilikom proučavanja pomenute gljivice posmatrali kako ona reaguje na temperaturne promjene u laboratorijskim uslovima. I otkrili da ovakva vrsta stresa na njih utiče tako što značajno mijenja njihovu strukturu gena. Nakon 800 generacija gljivica uzgajanih u ovakvim uslovima, stopa mutacija je postala pet puta veća.

Stoga su svoju pažnju usmjerili na tri najaktivnija pokretna elementa unutar gena - T1, Tcn12 i Cnl1. Način na koji su se kretali sugeriše na to da bi oni mogli da promijene način na koji su geni kodirani, a samim tim i da pojačaju otpornost na ljekove. Ipak, treba napomenuti da za sada nije sasvim jasno koji bi krajnji rezultat ove pojačane aktivnosti bio. Stoga, da bi provjerili svoje hipoteze oni su izvršili testiranja i na miševima i ispostavilo se da je ativnost pokretnih elemenata kod njih bila još veća.

"Sva tri elementa su se aktivirala u genomu gljivice u roku od samo 10 dana nakon infekcije miševa. Ovi elementi vjerovatno doprinose prilagođavanju na životnu sredinu i tokom infekcije", objasnila je Gusa.

Ipak, stav naučnika je da kako ova istraživanja još uvijek nijesu sprovedena na ljudima niko ne može sa sigurnošću da tvrdi kako bi se elementi ponašali u našim tijelima. Pored toga, spore gljivica su veće od virusa tako da uz dodatne mjere opreza one i dalje najvjerovatnije ne bi mogle da nanesu preveliku štetu zdravom čovjeku.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu PNAS.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније