Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zdravlje

Б.Бу. [ n1 ]

23. 03. 2023. 10:32 >> 10:32

STRUČNjACI TVRDE

Vježbanje na prazan želudac može da ima neželjene efekte

Sve češće se govori o treniranju na prazan želudac, a mnogi ljubitelji fitnesa praktikuju ga već neko vrijeme. Stručnjaci smatraju da to nije dobra ideja.

 

Radi se o treniranju prije samog doručka. Prvo se odradi trening, a tek onda na red stiže hrana. I dok je s jedne strane trening na prazan želudac efikasan kad je u pitanju sagorijevanje kalorija, stručnjaci upozoravaju da bi ovakav način treniranja ipak mogao da ima mnoge neželjene posljedice, piše  „Healthline“, prenosi  Index.hr.

Iako postoje istraživanja koja podržavaju vježbanje na prazan želudac, to ne znači nužno da je isto preporučljivo.

Kada vježbate na prazan želudac, mogli biste da potrošite vrijedne izvore energije i smanjite izdržljivost, dok niski nivoi šećera u krvi mogu da izazovu osjećaj vrtoglavice, mučnine ili drhtavice. U tom slučaju moglo bi da dođe i do ozbiljnih povreda, naročito ako vježbate sa tegovima.

Druga mogućnost je da će se vaše tijelo prilagoditi na kontinuirano korišćenje rezervi za energiju i početi da skladišti više masti nego inače, što bi moglo da znači da ćete se, umjesto gubitka težine suočiti sa viškom kilograma.

Važno je naglasiti da nije toliko strašno ako povremeno vježbate na prazan želudac, objašnjavaju stručnjaci. Međutim, ovu naviku nikako ne preporučuju kada je riječ o napornim ili dugotrajnim aktivnostima jer je upravo hrana najbolje „gorivo“ pri izvođenju takvih vježbi.

Kineziolog i profesor  Daglas Padon-Džons naglasio je da će rezultati vježbanja biti mnogo lošiji ako ste gladni. Imaćete mnogo manje energije i samim tim nećete moći da odradite trening punim potencijalom i intenzitetom. Čak i mala količina hrane može da vam pomogne da postignete maksimum na treningu i pritom ne ostanete bez preko potrebne energije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније